Oglasi

Njemačka i Austrija protiv brzog širenja Šengenske zone

Njemački šef diplomatije i vodeći austrijski političari odbacili su planove širenja Šengenske zone.
U Austriji se pitaju hoće li potencijalne nove članice moći ispuniti ekonomske i sigurnosne zahtjeveEPA

"Njemačka ne želi da se Šengenskoj zoni u bliskoj budućnosti pridruže nove zemlje", izjavio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière, reagujući na planove predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera.

Vodeći austrijski političari iz različitih stranka također su izrazili takav stav i odbacili su i Junckerov plan širenja eurozone.

U svom godišnjem obraćanju u srijedu predsjednik EK-a predložio je da članice Šengenske zone, područja bez graničnih kontrola, također postanu Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Juncker je održao govor samo nekoliko sedmica prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj i Austriji.

De Maizière je rekao da dijeli Junckerovu viziju, ali da je to "dug put".

Stavovi austrijskih političara

U Austriji su stranački čelnici postavili pitanje hoće li potencijalne nove članice moći ispuniti ekonomske i sigurnosne zahtjeve za pridruživanje Šengenskoj zoni i eurozoni.

"Mislim da taj koncept nije dobro razmotren", rekao je šef austrijskih socijaldemokrata i kancelar Christian Kern, navevši kao primjer Grčku, koju potresa dužnička kriza i koja je članica eurozone.

"To se ne može dogoditi sve dok se ne ispune kriteriji", kazao je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, čelnik Narodne stranke desnog centra.

Austrijski čelnik ekstremno desne Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache rekao je da se Šengenska zona ne bi smjela širiti sve dok vanjske granice EU-a ne budu adekvatno zaštićene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.