Nivo radijacije u Fukushimi na rekordnom nivou

Prema najnovijim mjerenjima, nivo radijacije iznosi 530 siverta po satu (Arhiva)

Nivo radijacije u oštećenom reaktoru nuklearnog postrojenja Fukushima u Japanu dostigao je rekordno visoke vrijednosti, zbog čega bi se mogli ugasiti robotički sistemi, što je najnovija prijetnja po napore da se rashoduje nuklearna centrala oštećena u cunamiju 2011. godine.

Nivo radijacije u reaktoru br. 2 sada je daleko viši nego što je bio 2012. godine, saopćila je Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO), prenosi AFP.

Prema najnovijim mjerenjima, nivo radijacije iznosi 530 siverta po satu, dok su prije pet godina senzori otkrili radijaciju od 73 siverta po satu.

Topljenje triju reaktora

TEPCO napominje da radijacija nije na visokom nivou izvan reaktora.

Usljed snažnog zemljotresa 11. marta 2011. ogroman cunami pogodio je sjeveroistočnu obalu Japana, pri čemu je poginulo ili nestalo više od 18.000 ljudi, a ta katastrofa izazvala je i topljenje triju reaktora u Fukushimi.

Ranije je saopćeno da će sanacija katastrofe koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi koštati blizu 200 milijardi američkih dolara, što je više nego dvostruko od ranijeg iznosa koji je 2013. godine predvidjelo Ministarstvo industrije Japana.

Očekuje se kako će sanacija elektrane potrajati desetljećima.

Izvor: Agencije