Niš: Ukinut bonus lokalnim funkcionerima

Grad Niš jedan je od siromašnijih u Srbiji. Građani imaju prosječnu neto zaradu blizu 350 eura. Lokalni funkcioneri sa znatno većim platama sa negodovanjem su dočekali rješenje o smanjenju naknada za 30 posto.

Oni već godinama uz platu dobijaju i tzv. funkcionerski dodatak i kažu da su taj bonus – naslijedili. Međutim, od dolaska na vlast 2012. to nisu promijenili.

Ipak, od ovog mjeseca, odlukom upravnog inspektora Ministarstva državne uprave, bonus se ukida. Takav korak nije oduševio sve funkcionere.

“Par nekih simpatičnih poruka od strane nekih većnika ništa nešto strašno, no ja prosto očekujem da svi oni shvate da je to moralo tako da bude. Prosto zakon je zakon i mora da se poštuje i u cilju i poštovanja zakona, i u cilju poštovanja cele politike vlade Srbije i štednje. Mislim da smo uradili dobar korak”, kaže Predrag Jelenković, predsjednik Administrativnog odbora Skupštine grada Niša.

Ukidanjem bonusa, kako se predviđa, uštede za ionako skroman gradski budžet bit će velike.

“Dodatak na platu primalo je 19 funkcionera. Oni su na taj način poslednje tri godine uz osnovnu platu primili ukupno još oko 120.000 evra. Od te sume u gradski budžet vraćeno je oko 1.000 evra”, javlja reporter Al Jazeere, Zoran Kosanović.

Moralna odgovornost

Iako po zakonu na to nije bio dužan, gradski vijećnik Miloš Grozdanović, ujedno i predsjednik Korisničkog savjeta Skupštine Niša, vratio je novac zbog, kako kaže, moralne odgovornosti.

“Motiv je čisto moralni jer sa jedne strane znam da sve ono što nije po zakonu treba da se ispravi, a sa druge strane kao čovek ne mogu mirno da spavam ukoliko znam da sam čak i nečinjenjem svojim ličnim prekršio neko pravilo. Zbog toga sam želeo da to sâm uradim. Doneo sam svoju odluku i ni sa kim se nisam konsultovao. Niko na mene nije uticao tako da čak ni ja sam ne pozivam ostale funkcionere da me slede zbog toga što svako treba da donese odluku na svoj način”, ukazuje Grozdanović.

Pojedini funkcioneri misle da odluka o smanjenju plate nije korektna.

“Mi sami sebi nismo utvrđivali platu već nam je odbor utvrdio platu. Kao što je tada utvrdio da imamo prava na to, sada je utvrdio da nemamo pravo na to. U trenutku postajanja člana Gradskog veća mi smo znali neke uslove i potpisivali saglasnost. To vam je isto kao kada odete kod poslodavca, razgovarate za posao, dogovorite se za jednu platu, primate tu platu tri godine, a onda vam on kaže: ‘Izvinite, morate da mi vratite tu platu’. To nije, pre svega, kolegijalno”, smatra gradski vijećnik Mihajlo Zdravković. 

Prosječna plata niških funkcionera je 700 eura, što je dvostruko više od prosječne plate u gradu.

Izvor: Al Jazeera