Nimitz: Ministri Grčke i Makedonije nisu riješili spor

Posrednik UN-a Matthew Nimitz kaže da ministri dvije zemlje nisu riješili spor, ali da su 'obje strane posvećene tom nastojanju' (EPA)

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke sa Makedonijom o njenom nazivu Metju Nimic izjavio je u Njujorku da ministri spoljnih poslova ove dve zemlje Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sedištu UN-a nisu rešili spor, ali da su “obe strane posvećene tom nastojanju”.

Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt veka iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno – na proboj ka rešenju.

Nimic je, uprkos neuspehu, ipak izjavio da će se “intenzivirati razgovori dve strane” i najavio sastanak Kocijas – Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Koliko prošle nedelje se govorilo da će rešenje spora biti “Republika Ilindenska Makedonija”, ali taj naziv nije prošao u Atini.

Ni ‘Nova’ ni ‘Gornja’ Makedonija

Po poslednjim izveštajima grčkih medija iz Njujorka, razgovaralo se i o drugim idejama, a Kocijas je, navodno, odbio predlog da naziv susedne države bude “Nova Makedonija”, dok je Dimitrov, navodno, odbacio predlog “Gornja Makedonija”.

Tako je Nimic pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da novi naziv bude “Severna Makedonija”, što je predlagao i pre više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za sastanak u petak, koji su, međutim, završili bez dogovora.

Dimitrov i Kocijas, u prisustvu Nimica, u četvrtak su pregovarali šest sati, a još dva sata narednog dana.

Pred novu rundu pregovora odvojeno su se sastali sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom.

Sastanak dvojice ministara s posrednikom Nimicom u Njujorku usledio je posle prošlonedeljnog sastanka premijera Zaeva i Ciprasa, kada je opcija sa imenom “Republika Ilindenska Makedonija” bila ocenjena kao “obostrano prihvatljivo rešenje”.

Tsipras: ‘Vraćamo naše’

Vlada Makedonije poslednjih dana više je puta potvrdila da ostaje pri stavu da je to dobar predlog za rešenje spora, dok je Vlada Grčke, nakon samo dva dana, indirektno odbacila taj predlog sa zahtevom da se pregovara o imenima koja je ranije predložio Nimic.

Vlada Makedonije se nada da bi u junu – pod uslovom da do tada reši spor sa Grčkom – mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, a u julu, na samitu NATO-a, i poziv za stupanje u tu alijansu.

Grčki premijer izjavio je u Solunu da “ništa ne predajemo nego pokušavamo da vratimo nešto što su drugi predali pre 70 godina”.

“Naši severni susedi više od 70 godina imaju državni entitet koji je bio unutar jugoslovenske federacije, a potom je postao nezavisna država, nazvan ‘Makedonija’, noseći bez ikakvih odrednica naziv koji se odnosi na antički grčki svet i ogromnu kulturnu baštinu grčke Makedonije. To vraćamo i to nije lako”, podvukao je Cipras.

Izvor: Agencije