Nimetz: Kompromis na Balkanu ima loše značenje

Na pitanje da li je spor završen, odgovorio je kako 'niko ne može sa sigurnošću da govori o budućnosti' (EPA)

Američki diplomata Matthew Nimetz, koji je posredovao u sporu Sjeverne Makedonije i Grčke o imenu, ocijenio je kako na Balkanu riječ kompromis ima loše značenje, prenose agencije.

„Riječ kompromis u Sjedinjenim Američkim Državama je dobra riječ. Posvađamo se. Odemo u drugu sobu. Diskutiramo o tome i izađemo sa rješenjem. Postigli smo kompromis. I svi kažu to je odlično“, rekao je Nimetz u intervjuu za Deutsche Welle.

„Na Balkanu je, međutim, kompromis loša riječ. Niko nije pobijedio“.

Nada se, i pored toga što postoje protivljenja i u Sjevernoj Makedoniji i u Grčkoj, da će se „gledati naprijed, a ne unazad“.

Privremeni naziv kao kočnica

„Privremeni naziv Ujedinjenih naroda ‘Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija’ – to nije bilo ime države. To je bio privremeni naziv dok se čekalo ime… Zemlja je tim nazivom bila zakočena“, rekao je Nimetz.

Na pitanje da li je spor završen, odgovorio je kako „niko ne može sa sigurnošću da govori o budućnosti“.

„Ne vjerujem da će se historija zaustaviti. Stvari se nastavljaju. Svađe koje imaju duboke korijene mijenjaju svoju prirodu, ali ne nestaju. Jer, historija ove regije, makedonske regije, ako pogledate na vrijeme Aleksandra Velikog, Rimskog carstva, Otomanskog carstva, Balkanskih ratova i onda sve što se dogodilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, u grčkom građanskom ratu i Titove težnje, te komunistički period do raspada Jugoslavije, dobit ćete dugu historiju u kojoj je ova regija bila centralna tačka.

I sada smo postigli i rezoluciju o imenu. Ali, u obje države narod smatra kako se dalo previše zbog toga što je postignut kompromis“, rekao je američki diplomata.

Izvor: Agencije