Nikolić: Turski tok neće ići preko Srbije

Nikolić: Mi smo svim evropskim zvaničnicima izložili našu poziciju da se sada ne slažemo sa uvođenjem sankcija Rusiji (Getty Images)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kako gradnja plinovoda Turski tok preko teritorije ove balkanske države nije moguća i da misli kako zbog toga Srbija iz tog pravca neće dobijati plin, prenose agencije.

„Mislim da je realizacija Turskog toka (na teritoriji Srbije) nemoguća i iz tog pravca nećemo dobijati gas“, rekao je Nikolić u intervjuu agenciji Interfaks.

Ruska agencija podsjeća da je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić ranije rekao kako je odustajanje od Južnog toka i novi dogovor o Turskom toku Srbiji otežalo situaciju u oblasti energetike.

Kosovo veća prepreka

Predsjednik Srbije je izjavio da se Srbija protivi uvođenju sankcija Rusiji, ali da će, kada postane članica Evropske unije, Srbija biti obavezna slijediti zajedničku politiku EU-a.

„Mi smo svim evropskim zvaničnicima izložili našu poziciju da se sada ne slažemo sa uvođenjem sankcija Rusiji, ali da ćemo, kada postanemo članica (EU), biti obavezni da vodimo zajedničku spoljnu politiku“, rekao je Nikolić.

Povodom težnje Srbije da postane članica EU-a, Nikolić je istakao kako je sada tome veća prepreka pitanje Kosova nego razvoj saradnje s Rusijom.

Kabinet negirao izjavu

Kabinet predsjednika Srbije kasnije je negirao da je predsjednik u intervjuu za Interfaks rekao da plinovod Turski tok nije moguć preko teritorije Srbije.

U saopštenju koje je poslano iz njegove kancelarije stoji da je Tomislav Nikolić, zapravo, rekao da bi taj projekat mogao osigurati energetsku stabilnost države, ali ne i profit kao što bi to mogao Južni tok, od koga se odustalo.

No, u spornom dijelu intervjua koji je Nikolić dao za Interfaks, a koji je kasnije demantovao, kaže ovo:

“Od Grčke do Srbije, mi bismo morali sve da finansiramo sami kao potrošači gasa, a ne kao tranzitna država, tako da ja mislim da je to ustvari nemoguće i da mi sa juga, iz Grčke nećemo dobiti i nećemo moći da dobijemo gas. Da li će ga biti preko Sofije, kako to obećava Evropska unija, ni u to nisam previše siguran”.

Ruska kompanija Gazprom saopštila je juče da novi plinovod Turski tok, koji će Tursku snabdijevati ruskim plinom i zamijeniti obustavljeni projekat Južni tok ka EU-u, početi raditi od decembra 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije