Nikolić povjerio mandat Aleksandru Vučiću

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da mandat za formiranje nove vlade dodjeljuje nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću, jer ga je on uvjerio da ima većinu poslanika za formiranje vlade.

Nikolić je danas imao konsultacije o formiranju nove vlade sa predstavnicima 11 stranaka i koalicija koje imaju poslanike u Skupštini Srbije, a u četvrtak sa vođom Srpske napredne stranke (SNS) čija je lista na vanrednim izborima 24. aprila osvojila 131 od 250 mjesta u parlamentu.

On je na konferenciji za novinare poslije konsultacija rekao da je samo Vučić izložio program kako misli da se ponaša buduća vlada i koje prioritete da ispunjava.

Težak i odgovoran posao

“Svi ostali su došli svesni činjenice da je SNS osvojila najviše mandata i da će sa pravom tražiti mandat za sastavljanje vlade”, rekao je Nikolić, dodajući da je saslušao mišljenje predstavnika svih izabranih lista i da je to bilo u interesu Srbije, a da su svi pokazali poštovanje prema funkciji predsjednika.

Naveo je i da su razgovori sa njima “tekli u različitim tonu”, prenosi Tanjug.

“Vlada mora da počne da obavlja težak i odgovoran posao, a opoziciji se otvara mogućnost da se izjašnjava o potezima vlade”, kazao je Nikolić.

Naveo je i da će vlada morati da na svojim leđima podnese teret u veoma teško vrijeme, kada je ljepše biti u opoziciji, što, kako je ocijenio, predstavlja izazov za prave političare da podnesu teret.

Posljednji rok za konstituiranje Skupštine Srbije je 4. juni, kada počinje da teče rok od tri mjeseca za formiranje nove vlade.

Izvor: Agencije