Nikolić javno nazvao Haradinaja bijesnim psom

Nekažnjeno se u nekim državama ponovo raspiruje mržnja prema srpstvu, kazao Nikolić (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nazvao je bivšeg čelnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja ‘psom koji je osetio ukus ljudskog mesa i mora da bude kažnjen, da mu besna pena ne bi i dalje curila na usta’.

“Mi smo spremni da odbranimo svakoga, i sve što nam je Ustavom povereno na čuvanje“, kazao je Nikolić u intervjuu za Novosti.

Oslobodili su ga u Francuskoj, naveo je Nikolić, i sada misli da nikada neće biti kažnjen ako počini zločin nad Srbinom.

Haradinaj: Kosovo do Niša

Haradinaj je ranije danas izjavio da Srbija treba da izbriše Kosovo iz preambule njenog ustava i zaprijetio da će, kada postane premijer, kosovskim ustavom utvrditi da je Kosovo do Niša.

“Ako Evropa i Amerika ne odrade ovaj posao, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da uvedemo reciprocitet, dok oni drže Kosovo u svom ustavu, onda je red i na nas da trećinu njihove teritorije uvrstimo u našu teritoriju”, rekao je Haradinaj u emisiji Rokum rol na TV Rokum, prenosi Blic.

“Sve dok u državama Evropske unije ne speru greh načinjen priznavanjem tzv. nezavisnosti, on neće biti dostupan pravdi. Nekažnjeno se u nekim državama ponovo raspiruje mržnja prema srpstvu. A, dok ne prođu izbori za privremene institucije u Prištini, naslušaćemo se svega“, poručio je Nikolić.

‘Ne igraj se sa Albancima’

Haradinaj je, po povratku iz Francuske čije vlasti su odbile da ga izruče Srbiji radi suđenja za ratne zločine, uputio premijeru i novoizabranom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruku da se “ne igra sa Albancima“.

Haradinaj, koji je sada lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), rekao je u televizijskoj emisiji “Komiteti” u produkciji prištinskog Expressa da Vučić Albance vidi kao “meke neprijatelje” i da je napravio loš izbor kada je odlučio da se “uhvati u koštac s njim”.

Premijer Srbije je rekao da te prijetnje nisu zbog njega, već što neki vide “veću snagu, energiju i moć srpske države”, a što, primijetio je, po nekima nije nikako smjelo da se dogodi.

Rekao je da ni ne zna kako bi komentirao takvu izjavu, koja je motivirana samo željom da Srbija ne bude snažnija.

Ako je prijetnja, kaže, a Haradinaj mu poručuje da se ne kači i ne hvata u koštac sa njim, tipa “ne znaš ko sam ja”, onda na to može da kaže da veoma dobro zna s kim ima posla.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Haradinaj oslobođen svih optužbi

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Agencije