Nikolić: Dok je prijatelja, Kosovo neće u UN

Tomislav Nikolić je kazao kako je velik pritisak na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine (AP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u ponedjeljak da Kosovo neće postati članica Ujedinjenih naroda dok postoji Srbija i njeni prijatelji u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Veliki je pritisak na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Treba izdržati sve to, boriti se svim snagama i nikada ta takozvana država Kosovo neće postati članica UN-a dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji [stalnih članica] Saveta bezbednosti UN-a”, rekao je on novinarima u Beogradu.

Naglasivši da je Beograd u Briselu prihvatio da neće zaustavljati Kosovo u regionalnim integracijama, Nikolić je kazao da Srbija neće odustati od onemogućavanja Kosova da pristupi međunarodnim organizacijama.

“Mi smo doneli odluku da ih [Kosovo] ne zaustavljamo u regionalnim integracijama, i to smo potpisali u Briselu. I ništa dalje od toga”, rekao je on, naglasivši kako je s pritiscima zbog Kosova suočen “od prvog dana svog mandata” te da je “od mnogih prijatelja u svetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali nezavisnost Kosova”.

‘Pritisak  Amerike, Rurske i EU’

Taj pritisak na države koje nisu priznale Kosovo bit će nastavljen, ocijenio je Nikolić, ukazujući da dolazi iz nekoliko centara, “pre svega Amerike, Turske i članica Evropske unije”.

Nikolić je kazao da su “promene u svetu stalne, ali da se ne događaju uvek na dobrobit čovečanstva”, te da je upravo “takav pokušaj samoproglašenog Kosova da postane članica UNESCO-a”.

Naglasio je da bi se prihvatanjem Kosova u UNESCO dogodilo da se, “mimo svih naučnih činjenica i artefakata, srpska baština na prostoru Kosova, koja najvećim delom pripada Srednjem veku i bizantskom nasleđu srpskog naroda, pripiše narodu kojemu ne pripada”.

“I što je još pogubnije, da poveri na čuvanje svetinje onima koji ih kontinuirano, decenijama ruše i skrnave”, kazao je Nikolić.

Izvor: Agencije