Nikola Grbić: Ostala je žal za medaljom na SP-u

Nikola Grbić je izabran za selektora Srbije 3. februara 2015 (EPA)

Neke dvije sedmice kasnije, utisci su se počeli slijegati. Odbojkaška reprezentacija Srbije zauzela je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj. Ovo je bilo peto polufinale odbojkaša Srbije na posljednjih šest Mundijala, na kojima su samo prvi put, 1998. godine u Japanu izborili plasman u finale pobjedom nad Kubom sa 3:1. Ovaj put ih je na putu do finalnog meča zaustavio Brazil rezultatom 3:0, koji ih je takođe eliminisao na svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. sa 3:1, kao i Kuba 3:2 u polufinalu odbojkaškog Mundijala prije osam godina.

Selektor odbojkaškog tima Srbije Nikola Grbić (45) zadovoljan je konačnim plasmanom jer su iza njegovih izabranika ostale jake selekcije domaćina Italije, Rusije, Francuske, ali istovremeno žali što srbijanski odbojkaši nisu osvojili treću medalju na svjetskim prvenstvima. Srbija je imala težak put do polufinala koji je uspješno prošla. U polufinalu je izgubila od Brazila, a u borbi za bronzanu medalju od Sjedinjenih Američkih Država sa 1:3.

Dug je niz trofeja i medalja koje je Grbić osvojio u impresivnoj karijeri odbojkaša. Vrijedi pomenuti zlatne medalje sa selekcijom SR Jugoslavije na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu i Evropskom prvenstvu godinu dana kasnije u Češkoj Republici. Pripala su mu srebrna odličja na SP-u 1998. u dresu SRJ, na četiri završna turnira Svjetske lige 2003, 2005, 2008. i 2009, te olimpijska bronza 1996. u Atlanti. Na evropskim prvenstvima radovao se i osvajanju srebra, te četiri bronze. Osvojio je bronzanu medalju na SP-u 2010. u Italiji, kada je završio reprezentativnu karijeru, odigravši 314 mečeva za državni tim.

Kao odbojkaš osvajao je šampionske titule sa Vojvodinom (Jugoslavija), Asystelom iz Milana, Coprom iz Piazenze, Diatecom iz Trentina, Cuneom (Italija) i Zenitom iz Kazanja (Rusija). Član je odbojkaške Kuće slavnih kao i njegov stariji brat Vladimir, poznat kao Vanja, još jedan legendarni odbojkaš Srbije.

Nikola Grbić je izabran za selektora Srbije 3. februara 2015. Poslije pet izgubljenih finala, pod njegovim vodstvom osvojila je zlatnu medalju 2016. trijumfom protiv Brazila od 3:0 u finalu Svjetske lige u poljskom Krakovu, a prethodno je bila drugoplasirana godinu dana ranije. Prošle godine Srbiji je pripalo bronzano odličje na EP-u, na kojem je u polufinalu prokockala prednost od 2:1 u setovima protiv Njemačke. Grbić je od 2016. trener italijanske Calzedonije iz Verone.

U intervjuu za Al Jazeeru govorio je o nedavnom odbojkaškom Mundijalu, rezultatima Srbije na velikim takmičenjima otkako je selektor, narednim ciljevima sa reprezentacijom ove zemlje, Poljskoj, koja je odbranila naslov svjetskog prvaka, Ligi nacija, ambicijama Calzedonije u italijanskim takmičenjima, trijumfu kazanjskog Zenita u Ligi prvaka i trofejima iz blistave igračke karijere.

  • Jeste li zadovoljni nastupom Srbije na SP-u i da li je ostala žal za medaljom?

– Apsolutno sam zadovoljan jer mislim da smo najvećim dijelom odigrali dobro na Svjetskom prvenstvu. Velika je žal što se nismo okitili medaljom i tako krunisali trud u snažnoj konkurenciji. Igrali smo dobro protiv veoma jakih protivnika koje smo pobjeđivali. Momci su zaslužili čestitke za prikazane igre i borbenost.

  •  Da li ste pružili na najbolju partiju protiv Italije 3:0 u trećoj rundi Mundijala?

– Odigrali smo daleko najbolje protiv Italijana. Teško je bilo očekivati da ostanemo na tom visokom nivou i intenzitetu igre do kraja takmičenja. Da smo to uspjeli, osvojili bismo zlatnu medalju.

  •  Smatrate li da je Srbija mogla bolje protiv Brazila u polufinalu i Amerike u meču za treće mjesto?

– Nakon odlično odigrane utakmice protiv Italijana, mislim da smo mogli više u duelu sa Brazilcima. Svi kažu da je Brazil protiv nas odigrao najbolju utakmicu na prvenstvu i bilo je veoma teško igrati protiv tako raspoloženog protivnika. Šansu za bronzanu medalju propustili smo protiv Amerikanaca u utakmici u kojoj je nedostajalo sreće da dobijemo treći set i povedemo sa 2:1 (SAD su dobile treći set 32:30). Veoma žalimo što nismo pobedili u trećem setu jer da je tako bilo, i krajnji rezultat bio bi u našu korist.

  •  Kako komentarišete to što je Poljska osvojila drugo svjetsko zlato u nizu ubjedljivim trijumfom nad Brazilom sa 3:0 u finalu?

– Pre početka šampionata od svih sedam reprezentacija koje su bili kandidati za zlato, Poljskoj su davane najmanje šanse kao ozbiljnom pretendentu za vrh. Međutim, Poljska je napravila veliko iznenađenje, demantovala skeptike izvanrednim igrama i zasluženo odbranila naslov svjetskog prvaka u veoma jakoj konkurenciji.

  •  Šta mislite o rezultatima Srbije na velikim takmičenjima otkako obavljate funkciju selektora?

– Ostvaren je uspeh na svim takmičenjima i mislim da stalno napredujemo. Pobjeđivali smo jake protivnike poput Italije, Francuske i Rusije na prvenstvu svijeta, Poljske u Ligi nacija. Da pobedite jaku ekipu, morate igrati maksimalno ozbiljno i koncentrisano na svakom takmičenju. Bili smo treći na prošlogodišnjem EP-u, na kojem nam je finale izmaklo zamalo. Odigrali smo maestralno u nekim utakmicama i pokazali da se možamo nositi sa najboljim reprezentacijama.

  •  Kako ocjenjujete učinak Srbije na završnom turniru Lige nacija?

– Izgubili smo od Francuske, koja je u finalu poražena od Rusije, te Brazila. Poenta je bila plasirati se na završni turnir Lige nacije, no nismo imali dovoljno energije i samopouzdanja protiv jakih rivala da ostvarimo bolji plasman.    

  •  Koje su naredne aktivnosti selekcije Srbije i kada je novo okupljanje?

– Ponovo ćemo se okupiti kada reprezentativci završe obaveze u klubovima u kojima su lige počele ili tek trebaju startovati. To će biti u proleće naredne godine kada slijedi nova sezona Lige nacija. Još nije poznat kalendar ovog takmičenja, niti je obavljen žreb. Ciljevi su da ostanemo u vrhu i dođemo do medalje u Ligi nacija, kao i na EP-u 2019. koje će biti održano u četiri zemlje Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Sloveniji.

  •  Da li je četvrti uzastopni trijumf ruskog Zenita u Ligi prvaka očekivan?

– Potpuno je očekivan. Zenit ima najbolju ekipu u kojoj igraju ruski reprezentativci, kao i Amerikanci, te najbolji odbojkaš svijeta Wilfredo Leon sa Kube. Uz to, Zenit je iskoristio prednost domaćeg terena na završnom turniru.

  •  Kakve su ambicije Calzedonije u italijanskim takmičenjima?

– Ambicije su da probamo ući u play-off i među četiri najbolje ekipe u Kupu Italije. Četiri najbolja tima su se pojačala, a i mi smo igrački jači. Razlika u kvaliteti je i dalje izražena u njihovu korist, više nego što smo mi jači od ostalih timova u ligi. Okončano je leto i okrećemo se klupskim obavezama. Italijansko prvenstvo je najteže na svetu. U njemu igra najviše dobrih igrača i reprezentativaca što mu daje najveći kvalitet. 

  •  Ko će biti prvak Italije?

– Lube Civitanova ima najjaču ekipu i najbliža je tituli. Među četiri najbolje ekipe spadaju i Perugia, Modena, te Trentino.       

  •  Koji trofeji iz igračke karijere su najdraži?

– Vrhunac reprezentativne karijere bilo je osvojeno olimpijsko zlato na igrama u Sydneyu. Kada je riječ o klubovima, posebno su mi drage titule prvaka Italije sa Trentinom i Cuneom, ekipom koja je poslije 20 godina igranja u Prvoj ligi osvojila naslov prvaka.

  •  Imate li ciljeve u trenerskoj karijeri?

– Naravno, ideja mi je da potvrdim uspehe ostvarene u igračkoj karijeri i pomerim granice kao trener, te osvojim ono što nisam uspeo kao igrač. Sa reprezentacijom Srbije želim se prvo plasirati na Olimpijske igre u Tokiju i osvojiti jednu od medalja.

  • Kakav je kvalitet prvenstva Srbije?

– Sigurno je da liga nije na nivou Italije, Rusije i Poljske. Gotovo da stranci ne igraju u prvenstvu Srbije, u kojem nekoliko naših reprezentativaca igra u Vojvodini. Ona se kvalitetom izdvaja u odnosu na ostale ekipe i u prednosti je da odbrani titulu.     

Izvor: Al Jazeera