Nikaragva gradi kanal duži od Panamskog

Nikaragva planira izgraditi kanal i postati direktan konkurent svom južnom susjedu – Panami.

Uz pomoć Kineza, koji podržavaju cjelokupni projekt, Vlada te najsiromašnije zemlje u Americi se nada kako će potaći rast ekonomije, no mnogi nisu sretni zbog toga, jer smatraju kako će izgradnjom kanala trpjeti okoliš.

Zbog najava dolaska kineskih investitora, mladi stanovnici Nikaragve uče mandarinski kineski s puno entuzijazma i nade u uspješnu budućnost.

Nastava je besplatna i to zahvaljujući Vladi, koja želi biti spremna za saradnju s Kinezima na izgradnji kanala – projekt od kojeg i studenti očekuju mnogo.

„Kada smo čuli za gradnju kanala mi mladi prvo smo pomislili kako ćemo naći posao. Sada se pripremamo za projekt koji će, prema procjenama, biti ogroman“, svjestan je agroekonomist Omayra Munguia.

Tri puta duži od Panamskog kanala

Uz dužinu od 280 kilometara, kanal u Nikaragvi bit će tri puta duži od Panamskog, a planirana je i izgradnja dubokih luka, slobodnih trgovinskih zona i međunarodnog aerodroma.

Trebao bi koštati 50 milijardi dolara, a anonimni biznismen, koji se nalazi iza projekta kanala, svoj je poduhvat nazvao najvećim građevinskim projektom u historiji čovječanstva.

Vlada Nikaragve tvrdi da će, zahvaljujući tom projektu, biti otvorene stotine hiljada radnih mjesta, te da će preporod doživjeti i sama ekonomija.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera