Nigeru prijeti epidemija malarije

Zdravstveni radnici u Nigeru pripremaju se za moguću epidemiju malarije.

Među najugroženijima su izbjeglice iz susjednog Malija, koje su došle u Niger kako bi se spasile od sukoba, a žive u kampovima u veoma lošim higijenskim uvjetima.

U Nigeru je u tijeku kišna sezona, blagoslov bez kojeg stanovništvo ove subsaharske države, u kojoj većina živi od poljoprivrede, ne bi moglo preživjeti.

Ali s kišom dolaze i problemi – malarija, bolest koju prenose komarci, u ovo doba godine brzo se širi među ljudima i životinjama. A znaci epidemije već su vidljivi diljem zemlje.

Najčešći uzrok smrti 

“Sezona malarije je na vrhuncu tijekom kolovoza, rujna i listopada. Bolest može početi običnom groznicom, ponekad praćenom trbušnim bolovima, ali može dovesti i do kome i smrti”, upozorava liječnik Pane Emmanuel.

Svake godine, kaže liječnik, umre 24 posto djece zaražene malarijom. Stopa smrtnosti među zaraženim trudnicama je čak 35 posto.

“Malarija je najčešća bolest i uzrok smrti u našoj zemlji. Prošle godine registrirali smo više od tri milijuna slučajeva. Umrlo je blizu 4.500 ljudi, a mnoge trudnice izgubile su bebe. Vlada je učinila sve što može kada je riječ o nabavi mreža protiv komaraca, insekticida, opreme za dijagnostiku i lijekova. Ali, s obzirom na površinu Nigera i broj stanovnika, resursi koji su nam na raspolaganju nisu dovoljni”, objašnjava Hadiza Jackou iz Ministarstva zdravstva.

Vladi pomažu i privatne i međunarodne humanitarne organizacije.

Loši zdravstveni uvjeti u kampu

“Trenutačno smo u ranoj fazi, pregledavamo pacijente i ako utvrdimo da su zaraženi, dajemo im osnovne lijekove poput kinina. Ali, ako im se počnu događati napadaji, slučaj smatramo teškim i smještamo ih u bolnice dok se ne oporave”, kaže Adam Diori iz medicinskog centra UNHCR-a.

“Izgradili smo ovaj medicinski centar kako bismo pružili besplatnu zdravstvenu njegu siromašnim pacijentima koji si ne mogu priuštiti liječenje”, kaže Hassane Moubarak iz Arapsko-afričke solidarnosti.

A među njima su i brojne izbjeglice iz susjednog Malija. Neki od njih već su zaraženi.

Ali, zdravstveni uvjeti u ovom kampu na sjeveru Nigera veoma su loši. Izbjeglice su uspjele pobjeći od nasilja u svojoj zemlji.

Međutim, sada je pitanje hoće li uspjeti preživjeti epidemiju malarije u Nigeru, ako do nje dođe.

Izvor: Al Jazeera