Nigerijska tempirana bomba

Prema procjenama UNESCO-a, oko tri četvrtine odraslih nepismenih ljudi u svijetu živi u samo 15 zemalja.

Jedna od njih je Nigerija. U toj zemlji gotovo deset miliona djece ne pohađa školu. Oni koji i krenu u, naprimjer, vjersku školu, češće završe na ulici.

Stigli su iz siromašnih ruralnih mjesta širom Nigerije, kako bi u gradu izučavali Kur'an. No većinu vremena provode lutajući ulicama i proseći. Njih devet miliona prema procjenama Vlade.

Loši uvjeti u školama

Problem predstavljaju loši uvjeti u većini neformalnih vjerskih škola u kojima uče, ali i žive. Uzmimo za primjer školu Mallama Amina Ahmeda u Sokotu. Brine o više od 150 Almadžirija – kako nazivaju djecu prosjake. No ovdje nema vode, struje, toaleta, nema ni hrane ni pića.

Nigerijske vlasti kažu, upravo zbog ovakvih slučajeva imaju u planu do juna da izgrade stotinu novih škola.

„Ako je federalna vlada ozbiljna i iskrena, pozdravljam njihovu intervenciju. Smanjit će to teret koji sada imamo. No umjesto izgradnje novih, što ne daju podršku našim, već postojećim školama? Ili što ne pomognu s hranom i odjećom za učenike?“, pita Mallam Aminu Ahmed, direktor škole za izučavanje Kur'ana.

Od vlasti – konkretnog odgovora nema. No kažu da će novoizgrađene škole imati daleko bolje uvjete za Almadžirije.

Slične kao u ovoj državnoj školi za djecu-prosjake. Đaci pohađaju nastavu tradicionalnih predmeta prijepodne. U poslijepodnevnim satima – izučavaju Kur'an.

Yvonne Ndege, dopisnica za Zapadnu Afriku kaže:

„No, kritičari kažu da finansiranjem škola za Almadžirije Vlada pokušava institucionalizirati vjerske podjele u zemlji!

Nigerijska ministrica obrazovanja se ne slaže. Kaže da je izgradnja škola presudna za smanjenje broja nepismenih i u odrasloj dobi nezaposlenih Almadžirija.

Dramatično na sjeveru

“Više od od 80% djece u Nigeriji ne ide u školu. To je gotovo deset miliona djece. Devet miliona njih su Almadžirije. Tako da je to postaje nigerijska tempirana bomba ukoliko se za tu specifičnu skupinu djece ne pobrinemo, kaže ministrica obrazovanja Ruqayyatu Rufai.

Neki analitičari tvrde, izgradi li se novih stotinu škola smanjiće se stopa nasilja i religijskog ekstremizma, javlja dopisnica.

Pojava uvjetovanih siromaštvom i nezaposlenošću, toliko učestalih u posljednje vrijeme, pogotovo na sjeveru zemlje.

Izvor: Al Jazeera