Nigel Farage odstupio sa čela UKIP-a

Farage je rekao da je nova stranka dobila nekoliko stotina kandidatura za članstvo (EPA)

Lider britanske antieuropski orijentirane stranke UKIP, Nigel Farage najavio je povlačenje sa čela stranke nakon što je, kako je rekao, ostvario svoju ambiciju pobjedom opcije za izlazak Velike Britanije iz Europske unije na referendumu održanom prošlog mjeseca.

“Nikada nisam bio političar karijerist, niti sam to želio biti. Moj cilj u politici bio je da Britanija izađe iz EU”, rekao je Farage.

Smatra ispravnim to što se povlači s položaja lidera UKIP-a. Prema njemu, stranka je dobro pozicionirana te se neće predomisliti, kao što je učinio poslije općih izbora prošle godine. Požalio se i kako je predvođenje UKIP-a bilo “povremeno teško, ali vrijedno truda”. 

‘Britaniji treba premijer za Brexit’

Napomenuo je i kako je Britaniji sada potreban “premijer za Brexit”.

“Tokom kampanje za referendum govorio sam da želim svoju zemlju natrag – sada želim natrag svoj život”, rekao je Farage na konferenciji za novinare u Londonu. 

Najavio je i kako će nastaviti podupirati svoju stranku i pomagati pokretima za neovisnost u ostalim zemljama Europske unije.

Također je istaknuo kako sada treba zauzeti jaku pregovaračku poziciju u pregovorima o odnosima Britanije sa zemljama EU.

Europarlamentarac od 1999. godine

Farage je jedan od suosnivača UKIP-a, a izlazak iz EU-a bila je njegova politička misija. Na tom putu se šest puta natjecao na općim izborima i nijednom nije uspio ući u britanski parlament.

Njegovu antieuropsku politiku, često i ksenofobnu, mnogi su birači smatrali i rasističkom, ali utješio se time što je od 1999. neprestano biran u Europski parlament.

Do Strasbourga, gdje je jednom ondašnjem predsjedniku Europskog vijeća poručio da “bez uvrede, ima karizmu stare krpe”, volio je putovati automobilom i putem posjećivati bojišta u Drugom svjetskom ratu.

Sveprisutan, pomalo mesijanskog stava i drskog smisla za humor, popularnost je stekao u neposrednom kontaktu s biračima.

Times ga je 2014. izabrao za “Britanca godine”, a on je godinu poslije poveo kampanju za izlazak zemlje za izlazak iz Unije. I uspio.

Izvor: Agencije