Oglasi

Ni Džaferović više neće kontaktirati s Del Vechijom

Ponašanje hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini je za svaku osudu, poručio je član bh. Predsjedništva.
Hrvatski ambasador se svojim postupkom isključio iz svih budućih kontakata sa mnom, kazao je Šefik DžaferovićArhiva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je u četvrtak sudjelovanje ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija u manifestacijama povezanim s obilježavanjem 9. januara kao neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska.

"Ponašanje ambasadora je za svaku osudu", kazao je Džaferović, najavivši kako će unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokrenuti "neke rasprave i procedure", prenosi Hina.

Džaferović je kazao kako je sasvim jasno što će on lično uraditi, odnosno kako s Del Vechijom više neće komunicirati.

Odlikovanje osuđenog ratnog zločinca

"Ambasador [Del Vechio] se svojim jučerašnjim postupkom isključio iz svih budućih kontakata sa mnom", kazao je Džaferović.

Ranije je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić odlučio prekinuti svaku saradnju s Del Vechijem.

Del Vechio je pozvan je na konsultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanom primanju povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a u srijedu u Banjoj Luci.

"Nisam bio na defileu, niti na svečanoj akademiji", kratko je rekao Del Vechio pojedinim bh. medijima, potvrđujući da je u srijedu bio u Banjoj Luci.

Artiljerijski napadi JNA na Šibenik

Tokom obilježavanja neustavnog praznika u RS-u, na kojem je bio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović, posmrtno je odlikovan bivši oficir nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Dalmacije.

Lisica je, kao komandant oklopnih i artiljerijskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa JNA u septembru 1991. godine, po nalogu nadređenog mu Ratka Mladića, naredio artiljerijske napade na Šibenik.

Del Vechio je, na zahtjev predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, pozvan na konsultacije u Zagreb.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.