Neymar: U finalu ću navijati za Argentinu

Neymar protiv Njemačke nije igrao zbog povrede leđa, a neće ga biti ni protiv Holandije (AP)

Najbolji brazilski nogometaš Neymar je izjavio da će u finalu Svjetskog prvenstva navijati za “ljutog rivala”, reprezentaciju Argentine.

On je to objasnio željom da suigrači iz Barcelone, Lionel Messi i Javier Mascherano, u srazu s Njemačkom osvoje trofej namijenjen prvaku svijeta.

“Ja sam Brazilac koji će navijati za Argentinu. Uvijek podržavam suigrače, nadam se da će ‘Gaučosi’ trijumfirati zbog Mascherana i Messija. Zaslužuju da budu svjetski prvaci”, rekao je Neymar za španjolski As.

Brazil je u polufinalu doživio debakl protiv Njemačke (1:7), a Neymar nije igrao zbog teže ozljede leđnog kralješka, koju mu je nanio Kolumbijac Camilo Zuniga u četvrtfinalu Mundijala.

Poraz od Njemačke okončao euforiju

Brazil će u subotu, u utakmici za treće mjesto, također bez Neymara, igrati protiv Nizozemske, a finale će biti odigrano u nedelju.

Posljedice debakla Brazila u polufinalu SP-a od Njemačke i dalje su vidljive na licima Brazilaca, a o njihovom šoku i tuzi ponajviše govore prizori i tišina s ulica Rio de Janeira, koji se sprema za nedjeljno finale Mundijala, u kojem će igrati Argentina i Njemačka, javlja Anadolija.

Drugi najveći brazilski grad Rio de Janeiro živio je za finalni susret u nedjelju na stadionu “Maracana”, koji ima status i “svete zemlje” i sanjali su san da u tom finalu gledaju svoju reprezentaciju kako osvaja šestu titulu prvaka svijeta.

No, taj san postao je mora kada su ih u Belo Horizonteu deklasirali Nijemci.

Tuga i očaj zbog poraza, te kiša i oblačno vrijeme uzrokovali su da tišina i sablast prevlada radost i euforiju na ulicama Rio de Janeira.

U ovom gradu nisu zabilježeni neredi poput onih u Sao Paulu, ali tišina je zavladala i još samo poneki navijač se može sresti kako tumara pustim ulicama.

Do samo prije dva dana svi u Riju nosili su dresove nacionalnog tima, ali većina njih to više ne radi.

Iako će reprezentacija Brazila u subotu igrati utakmicu za treće mjesto protiv Nizozemske, navijači uopće ne pridaju važnost tom susretu, jer su još pod dojmom najtežeg poraza u povijesti.

Aguero: Nijemci pod pritiskom

Većina navijača ističe da bi meč za treće mjesto imao smisla tek da se igra protiv vječitog rivala Argentine, pa bi bilo i motivacije. 

Strahuju da bi, nakon šoka zbog ozljede Neymara i debakla u susretu protiv Njemačke, ovaj susret mogao donijeti još jedan udarac u slučaju da broncu osvoje Nizozemci.

Argentinski reprezentativac Sergio Kun Aguero je kazao da će njemački igrači biti pod većim pritiskom u finalu SP-a.

“Nijemci su od početka turnira važili za jednog od glavnih favorita, uz Brazil. Oni su i dalje u toj ulozi. Pokušat ćemo im nametnuti svoj stil, ali pritisak je i dalje na njima. Mi moramo kontrolirati loptu, ali znamo da je Njemačka sjajna ekipa i dugo već igraju zajedno”, rekao je on na konferenciji za novinare u Rio de Janeiru.

“Naravno da idemo na pobjedu, ali ponekad morate igratati veoma oprezno. Svi znamo šta je cilj i uradit ćemo sve da ga ostvarimo. Došli smo do finala, a kada je tako, moramo pobijediti na bilo koji način. Znam i to da Nijemci imaju razloga brinuti zbog naših kvaliteta”, dodao je nogometaš Manchester Cityja.

Izvor: Agencije