Nevolje hrvatskih ribara u Piranskom zaljevu

Slovensko državno tužilaštvo prije nekoliko dana podnijelo je kaznene prijave protiv dvojice hrvatskih ribara zbog incidenta u Piranskom zaljevu iz 2005. godine.

Hrvatski ribari tvrde da su, nakon toga, sve češće na udaru slovenske policije u tom spornom dijelu Jadranskog mora. Podsjećamo, dvije države su utvrđivanje granice u Piranskom zaljevu prepustile međunarodnoj arbitraži.

Ribar Primo Ošić, prije nekoliko dana primio je kaznenu prijavu slovenskog državnog tužilaštva zbog incidenta od prije sedam godina.

Svojim je brodom oštetio mrežu slovenskog kolege, a nakon toga, prema optužnici, prijetio bacanjem dinamita. Prijavom je iznenađen, jer sve se, tvrdi, dogodilo u hrvatskim vodama.

“Bilo je dobacivanje riječi, jedan drugome, jedan drugome, ribarske priče. Međutim, mi smo se sastali s tim ribarom, dogovorili se, dali si ruke i riješili problem. Međutim, sud u Piranu i Kopru sada nam šalje papir da smo mi okrivljeni”, navodi on.

Na adresu Ecija Kociančića stigla je, pak, sudska presuda. Osuđen je jer je, prema tvrdnjama slovenske policije, krajem prošle godine neovlašteno ribario na slovenskom dijelu zaljeva.

“Sada da ja pređem granicu bio bih uhićen i mjesec dana u zatvor. Čak i sada da platim kaznu, imao bih mjesec dana zatvora. Ja sam na granici obilježen i ne mogu preko”, govori Kociančić.

Arbitražni sud

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo, koji je boravio u Piranu, navodi da “iako su Hrvatska i Slovenija dogovorile da će se granični spor u Piranskom zaljevu rješavati na arbitražnom sudu, savudrijski ribari tvrde da su izloženi svakodnevnim provokacijama od strane slovenske policije i vojske.”

Brodovima, tvrde, redovito ulaze u hrvatske vode i nastoje isprovocirati neprimjerene reakcije.

“Našim ribarima pišu prijave, sude im, kažnjavaju, iako su na hrvatskom teritoriju i zbog svega nam je ne samo nelagodno, nego imamo i visoki stupanj osjećaja nesigurnosti”, govori Danilo Latin, ribar.

Piranski ribari smatraju da ovakvim postupcima, Slovenija želi steći povoljniju poziciju uoči arbitraže o crti razgraničenja na moru. Učestala zaustavljanja i podizanje prijava kažu, događaju se u trenutku zahlađenja odnosa zbog problema Ljubljanske banke i najava odugovlačenja ratifikacije  pristupnog ugovora Hrvatske u EU u slovenskom parlamentu.

“Slovenija ne želi da ima partnera kao Hrvatska i da uđemo u EU. A, oni su ušli bez granica, materijala, bez ništa. A mi bez njih ne možemo”, kazao je Ošić.

A, do početka arbitraže ceh ribara će od vlade službeno zatražiti pomoć i zaštitu diplomatskim putem.

Izvor: Al Jazeera