Netanyahu traži ‘potpuni prekid vatre’ u Gazi

Od državnog tužioca zavisi da li će protiv Netanyahua podići optužnicu za korupciju (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je od Hamasa zatražio “potpuni prekid vatre” u Pojasu Gaze, u prvim javnim komentarima na još jedan smrtonosni krug nasilja između dve strane.

Zvaničnici UN-a i Egipta uložili su napore na postizanju dugoročnog primirja između Izraela i Hamasa, iako ih izraelski zvaničnici još nisu komentarisali.

Od jula su bila tri kruga izbijanja nasilja.

“U jeku smo kampanje protiv terorizma u Gazi. To se neće okončati jednim udarcem. Naš zahtev je jasan: potpuni prekid vatre. Ne bi trebalo da budemo zadovoljni s manje od toga”, izjavio je Netanyahu na početku redovne nedeljne sednice vlade.

Primirje se uglavno poštuje

 “Do sada smo uništili stotine Hamasovih vojnih meta, i svaki talas napada izraelskih odbrambenih snaga nanosi teške udarce Hamasu”, kazao je.

Netanyahu je pod snažnim političkim pritiskom da deluje odlučnije protiv Hamasa.

Izrael takođe pokušava da zaustavi demonstrante koji puštaju zapaljive zmajeve i balone iznad granične ograde s Gazom, što dovodi do požara na izraelskim obradivim površinama.

Nezvanično primirje dogovoreno u četvrtak uveče uglavnom se poštuje uprkos tome što je izraelska vojska ubila troje Palestinaca tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija.

Ostali su ubijeni u vazdušnim udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista, prenosi AFP.

Izvor: Agencije