Netanyahu najavio da će biti ministar odbrane

Izraelska vladajuća koalicija iznenada je zapala u krizu nakon ostavke ministra odbrane Avigdora Liebermana (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je večeras u obraćanju naciji da će biti ministar odbrane umjesto Avigdora Liebermana, koji je u srijedu podnio ostavku.

“Nema mjesta za politiku i lične stvari kada se radi o nacionalnoj sigurnosti”, rekao je Netanyahu, nakon što su izraelski mediji nagovijestili da bi mogao najaviti da će se u Izraelu održati prijevremeni izbori zbog nastale krize u vladajućoj koaliciji.

Lieberman je podnio ostavku zbog dogovora o prekidu vatre između palestinskih organizacija u Pojasu Gaze i Izraela postignutom zahvaljujući posredovanju Egipta.

On se zalagao za oštriji odgovor na najžešće raketiranje juga Izraela iz pojasa Gaze od rata između Izraela i Hamasa na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Netanyahu je odbio dati portfelj Ministarstva odbrane ministru obrazovanja i lideru nacionalističke partije Jevrejski dom Naftali Benetu koji je zaprijetio da će i sam napustiti vladajuću koaliciju.

I drugi koalicioni partneri prijetili su ovog vikenda da će to učiniti, tražeći da se raspišu prijevremeni izbori s obzirom da je zbog odlaska Liebermanove partije Netanyahuova koalicija spala na samo 61 poslanika od ukupno 120 u izraelskom parlamentu – Knessetu.

Netanyahu je večeras rekao da su u vrijeme nestabilne sigurnosti prijevremeni izbori pogrešan potez.

Ranije je kazao da ulaže “posljednji napor” u pokušaju da spriječi krah svoje vlade.

Sporazum iz Osla

Netanyahu je danas, na početku sjednice vlade, javljaju izraelski mediji, rekao: “U periodu osjetljivom za sigurnost, nisu nam potrebni (prijevremeni izbori) i znamo šta se dešava kada neki u desničarskoj vladi dovedu do obaranja vlade kao 1992. i 1999. godine, pošto nam je to donijelo katastrofu Osla (mirovnog sporazuma) i katastrofu (druge) Intifade (palestinskog ustanka)”. 

Godine 1992. Yitzak Shamira iz konzervativnog Likuda je na mjestu premijera smijenio Yitzak Rabin, vođa Laburističke partije lijevog centra, a 1999. godine Ehud Barak je smijenio Netanyahua. 

Godine 1993. u Bijeloj kući je potpisan privremeni mirovni “Sporazum iz Osla”, između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), nazvan tako po norveškoj prijestolnici u kojoj se pregovaralo.

Izvor: Agencije