Neočekivano posustala inflacija u eurozoni

Frankfurt, Burza, Frankfurtska burza
Nakon objave vijesti euro je pao na 1,1965 dolara, prije nego što se oporavio na 1,1992 dolara na burzi u Frankfurtu (EPA)

Inflacija u eurozoni je nenadano oslabila u travnju, što može predstavljati problem kreatorima politike Europske središnje banke (ECB), koji raspravljaju o tome kada bi mogli obustaviti program kupovine obveznica.

Rast potrošačkih cijena u 19-članom bloku je usporio prošlog mjeseca na 1,2 posto, dok je bazna inflacija, koja isključuje volatilne cijene poput hrane, bila najslabija u više od godinu dana sa samo 0,7 posto, prenosi Tanjug agenciju Bloomberg.

Oba pokazatelja su niža od procjene ekonomista.

ECB strahuje od pada povjerenja i potražnje potrošača

“Hlađenje” inflacije je posljedica uskršnjih praznika – prije svega utjecaja akcijskih cijena zrakoplovnih karata, restorana i hotela – tako da pokazatelji možda i ne daju realnu sliku bazne inflacije.

Ipak, ovi podaci neće naići na dobar prijem u ECB-u, koja strahuje da bi slabiji pokazatelji u kombinaciji s globalnim rizicima, poput trgovinskog protekcionizma, mogli potkopati povjerenje i potražnju potrošača.

Nakon objave vijesti o inflaciji, euro je pao na 1,1965 dolara, prije nego što se oporavio na 1,1992 dolara u 11:55 sati na burzi u Frankfurtu, što je rast od 0,3 posto na dnevnoj razini.

Jedinstvena valuta je blizu četvotomjesečnog minimuma.

Izvor: Agencije