Nema znakova života pod zatrpanim hotelom

Nekoliko djece nalazi se među 30-ak nestalih ljudi iz hotela Rigopiano, koji je u srijedu navečer zatrpala lavina i strahuje se da su svi mrtvi s obzirom na to da spasioci ne nalaze znakove života, javljaju agencije.

Italijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel našao na direktnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso na nekim mjestima visok i do pet metara.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište sa 4 zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverospratnog hotela, koji se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomjerila ga za 10 metara, pišu italijanski mediji.

Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i posljednji sprat vire iz debelog sloja snijega.

Lokalni mediji objavili su da je dosad jedno tijelo iskopano iz snijega i da je spašeno dvoje gostiju, koji se nisu nalazili u njemu u trenutku udara lavine.

“Živ sam zato što sam otišao po neke stvari u automobil”, rekao je Giampiero Parete. U hotelu su mu, međutim, ostali supruga i djeca.

Šef italijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio rekao je da je u hotelu bilo 30-ak gostiju i zaposlenika. Među njima je i nekoliko djece.

Spasioci koji su prvi došli do zgrade rekli su da unutra nema znakova života.

“Nismo mogli učiniti mnogo. Struktura hotela urušila se. Gotovo je u potpunosti urušen. Zazivali smo, ali nismo čuli glasove. Kopamo dalje i tražimo”, rekao je Antonio Crocetta, član gorske službe spašavanja.

Izvor: Vigili del Fuoco via Storyful

Vozila hitne pomoći ne mogu proći zbog snježnih nanosa, a najbliže selo, Farindola, udaljeno je devet kilometara od hotela.

Načelnik sela Illario Laccheta opisao je “goleme dimenzije” lavine. “Odnijela je cijeli hotel sa sobom”, rekao je.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna zemljotresa u srednjoj Italiji u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje, kojim dominira 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, pogotovo popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj italijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometara od epicentra zemljotresa u Monterealeu, malom selu blizu Amatricea, naselja uništenog u razornom zemljotresu u augustu prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije