Nema čišćenja snijega preko entitetske linije

Čišćenje nekih ulica u Bosni i Hercegovini otežano je ne samo zbog snijega i leda, nego i zbog ustavnog uređenja države. Zimske službe rade prema programu koji precizira da mogu čistiti ulice samo u jednom entitetu ili određenim općinama, što na terenu često može predstavljati problem svim građanima.

Grtalica zimske službe iz Istočnog Sarajeva prestaje s posipanjem ulice odmah nakon ulaska u Kanton Sarajevo. Isto rade i njihove kolege iz drugog entiteta u suprotnom pravcu. Zato je većim dijelom dana na jednom dijelu iste ulice dovoljno posipnog materijala, a na drugom ga nema uopće, iz bh. prijestonice javlja novinar Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Naizgled bezazlena međuentitetska podjela nadležnosti može predstavljati problem za sve građane. Održavanje iste ulice ponekad je prioritet za zimsku službu iz jednog entiteta, dok za ekipu iz drugog nije. Sudeći po izgledu, jedna od takvih ulica je i ova, koja povezuje Kanton Sarajevo u Federaciji Bosne i Hercegovine s Istočnim Sarajevom u Republici Srpskoj”, ističe.

I općine se ne dogovaraju

Ona je jedna od frekventnijih, s obzirom na to da je najkraći put kojim ljudi iz Istočnog Sarajeva svakodnevno idu na posao u državne institucije u Sarajevu. Polovično održavanje ulica smeta svim vozačima.

“To je obično na raskrsnici nekoj. Ostavi onaj donde, ili do semafora, onaj neće tamo, onaj ‘vamo, i tako ostave. Treba to malo bolje razgurati. Pa šta ima veze ako pređe onaj 20, 50 metara i gurne tamo, gurne ‘vamo, ali oni to gledaju nešta. To smeta, problem pravi. To se treba riješiti”, ističe Sarajlija Zajko.

“To je malo onako glupo, ali kod nas je svašta ovako čudno, pa eto i to nam treba biti čudno. Uglavnom, to sam primijetio da u ovom dijelu ima više pijeska”, rekao je Goran iz Zenice.

U komunalnom poduzeću Rad iz Sarajeva smatraju da različito održavanje pojedinih ulica nije veliki problem. Kažu da je isti slučaj moguć i s ulicama koje su na granici dvije općine u istom entitetu.

“Jedna općina traži da se ulica održava na određeni način, da bude u određenom prioritetu, a druga da se ulica tretira drugačije, u drugom prioritetu, može se i to desiti”, navodi glasnogovornik Rada Ahmed Đipa.

Međuentitetske nadležnosti

On dodaje kako međuentitetska podjela nadležnosti ne smeta ni njihovim radnicima. U tome, kaže, imaju već 20-ogodišnje iskustvo.

“Program po kojem radi zimska služba definiše tačno spisak ulica i dužinu ulica. I te ulice, naravno, koje čisti preduzeće Rad ne prelaze entitetsku liniju.”

Zbog ovakvog načina rada, često ni saobraćajnice prema planinama nisu jednako očišćene. A međuentitetske i međuopćinske linije prepliću se i s putevima prema turističkim odredištima i historijskim spomenicima.

Izvor: Al Jazeera