Nekadašnji šef Interpola isključen iz Komunističke partije Kine

Ministarstvo za javnu sigurnost saopćilo je u oktobru da je Meng 'primao mito' i da je 'osumnjičen za kršenje zakona' (EPA)

Nekadašnji šef Interpola, Kinez Meng Hongwei, koji je u oktobru podnio ostavku, proglašen je krivim za “teško kršenje” discipline u Komunističkoj partiji Kine, saopćio je disciplinski organ partije.

Meng, čiji se nestanak po dolasku u Kinu krajem septembra našao na svim naslovnim stranama, isključen je iz kineske vladajuće partije i lišen svih javnih funkcija, saopćio je Centralni disciplinski inspektorat.

Dosad nije formalno napustio položaj zamjenika ministra za javnu sigurnost uprkos tome što je bio predmet interne istrage, prenosi Beta.

“Meng Hongwei nije poštivao principe Partije (…), nije dao potrebne lične podatke i odbio je provoditi odluke Centralnog komiteta Partije”, navedeno je u saopćenju Inspektorata.

Izraz “kršenje disciplinskih pravila” obično je referenca za korupciju.

Primanje mita

Ministarstvo za javnu sigurnost saopćilo je u oktobru da je Meng “primao mito” i da je “osumnjičen za kršenje zakona”. Tada nisu izneseni detalji.

To je objavljeno deset dana nakon Mengovog nestanka, koji je francuskim vlastima krajem septembra prijavila njegova supruga. Tada još šef Interpola, Meng je napustio sjedište organizacije u Francuskoj i otišao u Kinu.

Meng je za šefa Interpola imenovan krajem 2016, a Peking je tada to pozdravio.

On nije prvi visoki kineski funkcioner koji je pao kao žrtva antikorupcijske kampanje koju je predsjednik Xi Jinping pokrenuo od svog dolaska na vlast 2012. 

Ta kampanja popularna je u javnosti i dosad je kažnjeno više od milion i po funkcionera. Ipak, sumnja se da Xi koristi kampanju da bi uklonio svoje protivnike u Komunističkoj partiji.

Izvor: Agencije