Oglasi

Nekadašnji gigant IMT izvozi traktore

Posrnuli IMT iz Srbije, koji je 80-ih izvozio 40.000 traktora godišnje, isporučit će 300 traktora u Kazahstan.

Industrija motora i traktora u Srbiji (IMT) ponovo se budi. Nekadašnji gigant počeo je isporuku ukupno 300 traktora u Kazahstan.

Uprava vjeruje da će se fabrika  izvući iz problema. Dug s kamatama iznosi 170 miliona eura i teško će biti vraćen, smatraju ekonomisti.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić pratio je posljednje probe traktora 549, koji će uskoro obrađivati njive Kazahstana.

Traktori se prevoze šleperima. Mašine će se ubuduće slati u dijelovima. Radnici se nadaju da je ovo buđenje starog poljoprivrednog giganta, čiji je posljednji veći izvoz bio 2006. godine.

Sjaj osamdesetih

"Ovo je prvi put u da kažem poslednjih šest godina jedan ozbiljan posao za IMT kao giganta. Sa ovim ljudima koji su došli i mislim da imamo kapacitete da bi mogli da i dalje pariramo kao nekada 80-ih godina", kaže mehaničar Nedeljko Aleksić.

Osamdesetih je IMT izvozio 40 hiljada traktora godišnje. Taj rezultat sada je nemoguće postići, kažu u fabrici.

IMT je u restrukturiranju, izvozi svega 600 traktora godišnje, a kompanija živi od državne pomoći.

"Nekadašnja najveća fabrika traktora u Evropi, za devet godina otpustila je čak 3.000 radnika. Međutim, uprkos dubinskom restrukturiranju, ovo preduzeće i dalje posluje sa gubicima", javlja Kostić.

IMT ne može da stane na noge, jer samo Beobanci, koja je u stečaju, duguje 136 miliona eura. U Upravi se nadaju da će im država oprostiti dug.

"Kada bi se takva neka dugovanja prema Beobanci, prema nekim fondovima od pre 10 - 15 godina očistili sa naših računa, mi bi mogli već da poslujemo pozitivno i tome se nadamo", kazao je direktor IMT-a Zoran Radisavljević.

Stara tehnologija

IMT spada u grupu 170 preduzeća koja opstaju od pomoći države. Ministarstvo finansija najavilo je da tako nešto više neće biti moguće. Srbija na propala preduzeća godišnje odvaja 750 miliona eura.

Osim duga, IMT ima i drugih problema.

"IMT ima tehnologiju u njaboljem slučaju iz 1980. godine. Dakle, potrebna su ogromna ulaganja. Dugovi se mogu otpisati, ali se tehnologija ne može tako lako usvojiti, dakle mislim da su to firme koje su tehnološki pale i da se ne mogu lako brzo oporaviti, ako se uopšte mogu oporaviti", kaže Srboljub Antić bivši predstavnik Srbije u MMF-u.

Oporavak za IMT mogla bi da donese prodaja dijela zemljišta od 36 hektara na Novom Beogradu. Dok se to ne dogodi, IMT će realizovati male ugovore.

Ukoliko se pojavi strateški partner za fabriku, promjena u načinu poslovanja biće potrebno mnogo.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.