Oglasi

'Nekada smo se mrzili, sada se smijemo nacionalizmu'

Srednjoškolci iz Jajca, koji su bili razdvojeni u osnovnoj školi, ne žele da ih ponovo dijele po nacionalnosti.
Nikica i Ivica ne žele ići u školu bez prijatelja Bošnjaka te traže da se bošnjačkim učenicima uvede posebna diploma i nacionalna grupa predmetaAl Jazeera

Piše: Vedrana Maglajlija

Iako su na ljetnjem raspustu, Ivica, Tarik i drugi srednjoškolci iz Jajca, za razliku od svojih vršnjaka, posljednjih sedmica budili su se u osam ujutro i svaki dan išli u općinu, policiju, poštu…

Ovi učenici bili su odlučni da pošalju dopise vlastima Srednjobosanskog kantona te da organiziraju proteste, nešto što nikada prije nisu radili, samo da bi poručili - ne želimo da nas razdvajate po nacionalnosti u školama.

“Ako za učenike Bošnjake formiraju posebnu srednju školu, mi ćemo bojkotirati nastavu dok nam ne vrate naše prijatelje. Mi inzistiramo da se njima uvede nacionalna grupa predmeta  te da im se daju diplome sa bosanskom zastavom, samo da nas ne dijele”, odlučno kaže Ivica Jukanović, 16-godišnjak koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole u Jajcu.

Upravo su to tražili i Bošnjaci u ovoj općini, budući da se sada svim učenicima, iako ih je podjednak broj, dodjeljuju svjedočanstva sa grbom Herceg-Bosne, a djeca imaju samo bosanski jezik i islamsku vjeronauku iz nacionalne grupe predmeta.

‘Mrzili smo se a nismo znali zašto’

Međutim, iz kantonalnog ministarstva obrazovanja je stigao odgovor - nećemo mijenjati diplome, nego osnovati novu školu sa planom i programom na bosanskom jeziku. Prijedlog ‘uzmi ili ostavi’, kako kažu vlasti ove općine, koji će dovesti do novih podjela među djecom. 

Onako kako se to radi trenutno u osnovnom obrazovanju, u “dvije škole pod jednim krovom”, gdje su postojali čak posebni toaleti za bošnjačku, posebni za hrvatsku djecu, prisjećaju se bivši učenici.  

“Imali smo u isto vrijeme male odmore, ali svi se odmah razdvajamo, svako ide na svoju stranu, zna se tačno gdje su stajali Hrvati, gdje mi. Meni je to sve ružno, čak WC posebno, nismo imali prijatelja druge vjeroispovijesti”, kaže Tarik Šehić, učenik srednje škole Nikola Šop.

“Već u startu smo mrzili jedne druge na početku školovanja, kakav je to nacionalizam bio… Uvijek je bilo svađa, prijetnji, tuča, to smo vidjeli od starijih učenika pa i mi tako. Tako da je to išlo sa generacije na generaciju. Najgluplje je bilo što nikada nije bilo razloga za to. Kada učenici ulaze u školu bili su redovi, s jedne strane mi, s druge strane Bošnjaci, jedan red puštaju nas, jedan red njih”, prepričava Nikica Babić, koji je sada završio drugi razred Srednje strukovne škole.

‘Sada se zajedno smijemo nacionalizmu’

Ivica, Nikica i Tarik kažu da je svima bio šok kada su prvi put sjeli u klupe zajedno u srednjoj školi. Dok se nisu sprijateljili i, kako dodaju, shvatili da su pogriješili.

“Sada poslije škole idemo svi na kavu skupa, na igralište, gledamo samo kakav je čovjek, ne vjeru, sada smo razumniji. U osnovnoj školi nisam podnosio jednog momka Bošnjaka, sada smo nerazdvojni, kao braća... Najgluplje što sam čuo kad su mi rekli ‘natjerat će te da pređeš na njegovu vjeru’. Mi sada odemo na igralište pa se smijemo djeci iz osnovne koji se vrijeđaju, to je takav nacionalizam da mi ne možemo da vjerujemo”, objašnjava nam Ivica.


Učenici na protestu nosili zastave BiH, Hrvatske i Srbije da pokažu da ne žele nacionalizam (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ako sada podijele škole, kažu ovi učenici, ta djeca se nikada neće upoznati i sprijateljiti kao što su oni.

Zbog toga su u petak organizirali mirnu šetnju Jajcem, a prije toga razgovarali sa ambasadorom OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom koji ih je podržao. Međutim, odzivom svojih vršnjaka nisu bili zadovoljni.

“Bilo nas je tridesetak, dosta ih nije došlo na proteste, jer im roditelji ne daju. Roditelji žive u toj prošlosti, jasno je da je ubijeno dosta ljudi, ali treba živjeti zajedno. Ja sam baš razgovarao sa jednim prijateljem, znamo se devet godina, išli smo zajedno u školu, on mi je rekao da bi volio da se podijele škole. Meni je odmah neka muka došla, to može reći samo neko ko ne razmišlja nikako”, kaže ogorčeno Tarik.

‘Mislili smo da će Jajce biti primjer drugima’

On i njegovi prijatelji obraćali su se i načelniku Jajca koji ih je, dodaje, generalno podržao. Načelnik Edin Hozan i općinske vlasti su tražili da se za Bošnjake ne izdaju diplome sa grbom Herceg-Bosne, koji nije ustavan, te da se uvede nacionalna grupa predmeta, što nije prihvaćeno.

“Formiranje nove škole nije ono što su Bošnjaci željeli, niti ja lično, ali to je ono što su nama vlasti Srednjobosanskog kantona ponudile i bilo je ‘uzmi ili ostavi’. Mi ne želimo da se naši učenici dijele, ali kao Bošnjak moram reći da sam za novu školu ako je to jedini način da naša djeca dobiju prava.”

Kako dodaje, neustavni grb Herceg-Bosne “iritira” Bošnjake, a udžbenici iz historije i geografije štampaju se u Zagrebu.

“Dakle, ovdje govorimo o planu i programu iz Hrvatske koji se izučava u BiH. U gradu u kojem Bošnjaci čine pola stanovništva, dakle nismo nacionalna manjina”, kaže Hozan, dok pokazuje diplome bošnjačkih učenika koji su u maju završili školu - sa grbom Herceg-Bosne, dodajući da su im kantonalne vlasti još prošle godine obećali da se to neće desiti.


Grb Herceg-Bosne na srednjoškolskim diplomama (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zbog toga će odluka o formiranju nove škole vjerovatno biti usvojena, smatra načelnik ove općine.

“Siguran sam da to nije najbolje rješenje u 2016. godini, nakon što naša djeca zajedno idu u srednju školu već gotovo 20 godina. Mi smo očekivali da se jedan takav primjer primijeni i u drugim gradovima u BiH gdje su škole podijeljene.”

‘Ove škole nam se raspadaju, a žele novu’

Međutim, za Ivicu, Nikicu, Tarika i njihove prijatelje to je neprihvatljivo i ne razumiju odluku ministarstva.

“Neki dan sam se naslonio na radijator, odjednom je voda počela curiti i bila je cijela poplava. Prozori nam se doslovno raspadaju. Umjesto da to poprave, da daju pare da nam se to sve sredi, oni ih troše na još jednu školu. I nema nas toliko za tri škole, bit će deset učenika u jednom razredu”, ističe Nikica u čiji razred ide, devet Hrvata i 15 Bošnjaka koji, kaže, ne žele da ih razdvoje.

Međutim, razumiju da njihove kolege Bošnjaci žele da budu ravnopravni i zbog toga traže da se njihovi zahtjevi usvoje.

“Meni ne smeta ni bosanski ni srpski jezik, ja to sve svakako miješam kad govorim”, dodaje Ivica, koji svoju budućnost vidi u BiH, jer želi da studira u Sarajevu, a ne u inostranstvu.

“Ljepše mi je s njima nego s nekim od mojih Bošnjaka, sa Ivicom se puno družim, ismijali smo se za cijelu godinu”, dodaje Tarik.

Tužno je, složni su, što takva prijateljstva neće doživjeti njihovi mlađi sugrađani koji će mržnju ponijeti još iz osnovne škole, što neće zajedno trenirati, kupati se na “brani”, sjediti u istim klupama…

Izvor: Al Jazeera 
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.