Negativne reakcije na sudsku odluku o pokliču ‘Za dom spremni’

Ivo Goldstein
Goldstein kaže da je vlada nakon donošenja dokumenta Vijeća trebala donijeti određene zakonske propise, ali nije (Al Jazeera)

Povjesničar Ivo Goldstein u srijedu je kazao da odluka suda u Hrvatskoj u vezi s pozdravom “Za dom spremni” nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama, dok je akademik Zvonko Kusić naglasio da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću ostavile društvu da se odredi prema tome.

Suci Visokog prekršajnog suda donijeli su odluku da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, prenosi Hina.

Goldstein, koji je bio član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, misli kako ta odluka nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

Također smatra da je odluka izvan onoga što je Vijeće preporučilo 2018. u Dokumentu dijaloga, koji sadrži preporuke za posebno normativno uređenje simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta.

Nema određenih zakonskih propisa

“Mi smo donijeli preporuke prema kojima se poklič ‘Za dom spremni’ može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade”, rekao je on, podsjetivši da je vlada nakon donošenja tog dokumenta trebala donijeti određene zakonske propise, što nije učinila.

Vlada je, tvrdi, kupovala vrijeme ne radeći ništa jednu godinu dok je Vijeće radilo, a kada je dobila dokument s nizom preporuka što napraviti, nije napravila ništa.

“Kada bi vlada generalno zabranila ‘Za dom spremni’ i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uvjetima po samoj svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena”, poručio je Goldstein.

Uz opasku da nije pravnik, kazao je da takvim sudskim epilogom preporuka Vijeća ipak nije mrtva, niti je cijela priča završena.

“Sud je dozvolio ‘Za dom spremni’ na početku Thompsonove pjesme ‘Bojna Čavoglave’, odnosno kazao da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opće korištenje tog pokliča. Druge situacije vezane za izvikivanje, korištenje pokliča i insignija i dalje su kazneno problematične”, rekao je Goldstein.

Kusić: Sud ima svoje rezone

Predsjednik tog vijeća Kusić je rekao da nije na članovima Vijeća ni na njemu samome da komentiraju određene sudske odluke.

“Mi smo dali smjer za koji mislimo da bi društvo trebalo reagirati i ostavili otvoreno da se društvo odredi”, poručio je, dodavši da se eksplicitno ne može odrediti prema toj odluci.

“Sud ima svoje rezone, ali mislim da nije naše da to komentiramo”, zaključio je Kusić.

Kuća ljudskih prava izrazila je u srijedu nezadovoljstvo odlukom Visokog prekršajnog suda, ocijenivši kako je ta odluka u suprotnosti s Ustavom.

“Kuća ljudskih prava zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ prilikom izvođenja pjesme ‘Bojna Čavoglave’. Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje ‘Za dom spremni’ ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira”, navodi se u priopćenju.

Smatraju kako okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je “Za dom spremni” ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39 Ustava, koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

‘U suprotnosti s Ustavom i zakonom’

Podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrava i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja.

“Za dom spremni”, navode, čista je suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija o ljudskim pravima.

“Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog suda u suprotnosti s Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH, sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku”, poručuje Kuća ljudskih prava.

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je odluku Visokog prekršajnog suda još jednim udaljavanjem Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

“Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič ‘Za dom spremni’ još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda”, priopćio je GLAS, prenosi Hina.

“Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini”, poručuje GLAS.

U suprotnosti s dosezima civilizacije

U priopćenju navode da je Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je “uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok njemačkim političarima”, dok najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju takvim odlukama.

“Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno – ne”, piše u priopćenju.

Izvor: Agencije