Navijači kritiziraju odluku Dinama o zabrani posjete

U udruzi navijača 'Zajedno za Dinamo' tvrde da klub nema pravo zabranjivati dolazak na utakmicu (Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Zagrebački GNK Dinamo odlučio je zabraniti navijačima koji su na utakmici protiv Osijeka 26. listopada bili na sjevernoj tribini kupnju karata za predstojeću utakmicu Dinama sa Salzburgom u Europskoj ligi.

Dio navijača Dinama, neistomišljenika trenutačnog vodstva kluba, na čelu s izvršnim predsjednikom Zdravkom Mamićem, na toj su se utakmici vratili na sjevernu tribinu, prekinuvši tako bojkot utakmica i upućivali ponovno brojne uvrede Zdravku Mamiću, a bilo je i uporabe pirotehnike.

Neki od tih vulgarnih slogana u Evropskoj nogometnoj federaciji smatraju rasizmom, a u upravi Dinama odlučili su reagirati kako se to ne bi ponovilo na europskoj utakmici protiv Salzburga.

U klubu smatraju kako, nakon mnogih kazni i igranja pred praznim tribinama zbog problematičnog ponašanja dijela navijača, ove godine s izostankom tih navijača problema na tribinama nema i žele da tako ostane.

Skupina snimljena kamerom

“S obzirom na to da znamo kako UEFA gleda na takvo ponašanje i povijest koju Dinamo upravo zbog toga ima u njihovim natjecanjima, klub je odlučio iskoristiti svoje pravo da kao organizator odbije prodati ulaznicu osobama za koje raspolože saznanjem da su se ranije protupravno ponašala. Radi se o članku 32. stavku 7. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima”, piše u priopćenju zagrebačkog kluba.

Skupina o kojoj se radi snimljena je kamerom, a kako se karte kupuju na ime i prezime, pojedinci koji su se u njoj nalazili neće moći kupiti kartu.

U udruzi navijača “Zajedno za Dinamo” kažu kako im nije jasno temeljem čega klub ima pravo zabranjivati dolazak na utakmicu.

“Oni nemaju nikakve osnove samovoljno određivati tko smije ili ne smije doći na stadion na utakmicu temeljem toga što je boravio na određenoj tribini tijekom utakmice protiv Osijeka”, kaže Juraj Šišić iz udruge “Zajedno za Dinamo”.

Prema njihovim saznanjima, kaže Šišić, nekoliko njihovih pripadnika već je pokušalo kupiti karte i odbijeni su, s objašnjenjem da su za vrijeme utakmice s Osijekom bili na sjevernoj tribini.

Šišić smatra da se radi o nedopustivoj praksi, jer se radi o osobama koje nikada nisu uhićivani niti prijavljivane zbog nereda.

Za svaku kritiku – zabrana

“Pojedince koji su radili izgrede treba sankcionirati policija, kakva je praksa, no sud je taj, a ne klub, koji pojedincu određuje zabranu dolaska na utakmice”, kaže Šišić.

U udruzi su mišljenja da se radi se o nastavku obračuna s neistomišljenicima i uvođenje verbalnog delikta, gdje za svaku kritiku slijedi zabrana te naglašavaju da se očito radi o proširenju “crne liste” navijača za koju se, kako kaže Šišić, ne zna tko je sastavlja, tko je sve i koliko ljudi na njoj.

Dinamova odluka o zabrani dolaska na utakmice dolazi nakon što su nedavne uobičajene navijačke okršaje zamijenili pucnjevi.

Dvojica navijača prostrijeljena su sa četiri metka, a ubojica u pokušaju je pobjegao.

Nakon pucnjave BBB-i su krenuli u “miran prosvjed” pred Mamićevu vilu na zagrebačkom Tuškancu i javno ga prozvali za naručenje tog kaznenog djela te pozvali istomišljenike da se vrate na “svoj sjever”.

Izvor: Al Jazeera