Oglasi

Naučnici WHO-u: Promijenite smjernice, virus putuje duže od dva metra

Kapljice manje od pet mikrometara ostaju u zraku znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.
Distanciranje je prikladno, ali nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica, napisali su autoriEPA/Ilustracija

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i druge nadležne da priznaju da se korona virus može širiti u zraku znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promijene smjernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove sedmice u naučnom magazinu Univerziteta Oxford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala "van svake sumnje" da virusi mogu putovati kroz zrak desecima metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi korona virus, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

"Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju, nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u zrak izbacuju zaraženi ljudi", napisali su autori.

Bolje provjetravanje prostorija

Autori, predvođeni Lidijom Moravskom sa Tehnološkog univerziteta u Queenslandu, preporučili su bolje provjetravanje zatvorenih prostora, postavljanje naprednih filtera za zrak i ultraljubičastih lampi, kao i sprečavanje da u zgradama ili javnom prevozu bude veliki broj ljudi.

Kada zaražena osoba kašlje ili kiše, ona izbacuje kapljice različite veličine.

Kapljice veće od onih od pet do deset mikrometara brzo padaju na zemlju u razmaku od metar ili dva, dok manje ostaju u zraku znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.