Naučnici uzgojili matične krvne ćelije u laboratoriji

Reprogramirane krvne ćelije regenerirale su cijeli krvni sistem kod miševa (Reuters)

Istraživači medicinskog fakulteta Weill Cornell iz New Yorka prvi su put unutar laboratorije uspjeli uzgojiti matične ćelije koje proizvode krv.

Ovo bi moglo promijeniti budućnost stvaranja i transfuzija krvi, kao i liječenje pacijenata s poremećajima krvi, upotrebljavajući njihove vlastite ćelije umjesto donorskih, javlja Digital Trends.

Kako bi stvorili matične ćelije, istraživači su prvo uzeli ćelije životinjskih plućnih membrana, a zatim su iskoristili četiri proteina koja ih podstiču na stvaranje krvnih matičnih ćelija.

U eksperimentu su reprogramirane krvne ćelije regenerirale cijeli krvni sistem kod miševa koji je trajao cijeli život, a, osim toga, ojačan je i njihov imunološki sistem.

Testiranja na majmunima

Rezultat dokazuje efikasnost pretvaranja ćelija iz krvnih sudova u potpuno funkcionalne matične ćelije, koje nakon presađivanja mogu pružiti doživotne zalihe novih i zdravih krvnih zrnaca.

“Našu metodu sada testiramo na velikim životinjama. Pronašli smo novi pristup, koji primjenjujemo na majumunima, u saradnji s Institutom ‘Fred Htchinson'”, kaže dr. Raphael Lis.

Ako rezultati kod majmuna budu pozitivni, bez pojave hematoloških oboljenja, objašnjava Lis, “to bi nam omogućilo da dođemo na korak do klinika”.

Izvor: Agencije