Oglasi

Naučnici: Požari u Australiji će postati normalna pojava

Ono što se događa u Australiji je samo dio uvjeta koje će svijet doživjeti porastom prosječne temperature za tri stepena.
Australija, PožarNaučnici su zaključili da postoji veza između klimatskih promjena i povećane učestalosti požaraEPA

Britanski znanstvenici tvrde da su požari u Australiji samo 'proba' za ono što će svijet doživjeti porastom temperatura, javlja BBC.

Richard Betts iz Centra Met Office Hadley smatra da je to samo dio uvjeta života koje će svijet doživjeti porastom prosječne temperature za tri stupnja, prenosi Tanjug.

U analizi utjecaja klimatskih promjena, znanstvenici su zaključili da rizici od požara postoje u cijelom svijetu, kao i da postoji veza između klimatskih promjena i povećane učestalosti požara.

Rizici i u drugim regijama

"To je primjetno u mnogim regijama, uključujući zapad SAD-a i Kanadu, južnu Europu, Skandinaviju i Amazoniju. Zagrijavanje uzrokovano ljudskim faktorom povećava rizik od požara i u drugim regijama, poput Sibira i Australije", rekao je Matthew Jones sa Sveučilišta East Anglia.

U studiji se navodi i da će se utjecaj brojnih faktora na klimatske promjene pogoršavati sve dok svijet ne poduzme nešto kako bi stabilizirao klimu, kao i da je potrebno smanjiti emisije ugljik-dioksida.

"Ukoliko to ne učinimo, imat ćemo sve gori utjecaj, prema kojem će nam ovo što se sada događa u Australiji biti normalno", navodi se u studiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.