Naučnici: Mutacije SARS-CoV-2 ne pogoršavaju pandemiju

Za sada ne postoji prijetnja po efikasnost vakcine (Reuters)

Korona virus, koji izaziva bolest COVID-19, mutira dok se prenosi širom svijeta, ali nijedna od trenutno potvrđenih mutacija izgleda nema sposobnost ubrzati prenošenje virusa, tvrde naučnici.

U istraživanju kojim su obuhvaćeni podaci o genomima virusa dobijenih od 46.723 ljudi oboljelih od COVID-19 iz 99 zemalja istraživači su identificirali 12.706 mutacija SARS-CoV-2, prenosi Reuters.

Naučnici, međutim, ističu da su otkrili da nijedna od ovih mutacija ne čini da se virus prenosi brže.

Jedna od autorki studije Lucy van Dorp sa Instituta za genetiku pri Londonskom univerzitetskom koledžu napominje da treba nastaviti s praćenjem novih mutacija, posebno kada se počne s vakcinacijom.

Francois Balloux sa Londonskog univerzitetskog koledža, koji je, također, učestvovao u istraživanju, kaže da za sada ne postoji prijetnja po efikasnost vakcine protiv COVID-19.

Većina mutacija je neutralna

Upozorio je da bi ubrzano provođenje vakcinacije moglo dovesti do mutacija virusa dok pokušava napasti imuni sistem.

Preliminarni rezultati studije objavljeni su na internetu u maju.

Nakon recenzije, kompletan članak objavljen je u srijedu u časopisu Nature Communications.

Poznato da je virusi mutiraju sve vrijeme, a kod nekih se promjene dešavaju češće, kao što je, naprimjer, virus gripe.

Većina mutacija je neutralna, ali neke mogu djelovati i pozitivno i negativno na virus, zbog čega neke mogu učiniti da vakcine protiv virusa budu neefikasne.

Ukoliko se virusi mijenjaju na ovaj način, vakcine protiv njih moraju se konstantno mijenjati kako bi sačuvale efikasnost.

Izvor: Agencije