Oglasi

NATO vježba odvraćanje ruskih aviona

Borbeni avioni s raketama zrak-zrak iz deset članica NATO-a učestvovali su u simulaciji presretanja transportnog aviona.
Gotovo 60 aviona, većinom iz evropskih zemalja članica Alijanse, spremno je braniti njen zračni prostorEPA

Britanski, francuski i njemački borbeni avioni simulirali su presretanje leta iznad zapadne Evrope, u okviru vježbi NATO-a s ciljem odvraćanja ruskih aviona od ulaska u njegov zračni prostor i pokazivanja evropskih napora na polju integracije zračne odbrane.

Borbeni avioni s raketama zrak-zrak iz deset članica NATO-a učestvovali su u simulaciji presretanja transportnog aviona belgijskih snaga na putu ka Španiji, izvodeći vizuelne inspekcije statusa aviona brzinom od 900 kilometara na sat, prenosi Reuters.

Porast ruske zračne aktivnosti

Gotovo 60 aviona, većinom iz evropskih zemalja članica Alijanse, spremno je braniti njen zračni prostor, u trenutku kada se NATO suočava s porastom ruske zračne aktivnosti na svojim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014. godine, s rekordnih 870 presretanja samo na Baltiku 2016. godine, ocjenjuje britanska agencija.

Ovog mjeseca, podsjeća Reuters, Moskva održava svoje najveće vojne vježbe od raspada Sovjetskog saveza, s oko 1.000 aviona na ruskom Dalekom istoku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.