NATO šalje izviđačke avione u borbu protiv ISIL-a

Letjelice AWACS bi trebale stabilizirati zračni prostor i spriječiti obaranje aviona (EPA)

Lideri NATO-a će odobriti upotrebu izviđačkih aviona AWACS kao pomoć koaliciji na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama koja se bori protiv grupe  Islamska država Irak i Levant, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

On je rekao kako očekuje da će na samitu Alijanse u Varšavi također biti dogovorena nova uloga NATO-a u centralnom Sredozemlju, gdje je Evropska unija rasporedila brodove kako bi spriječila krijumčarenje ljudi, prenijela je agencija AP.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu predstavio ambiciozan program dvodnevnog samita, koji počinje u petak u poljskoj prijestolnici.

Pogoršanje odnosa sa Rusijom

Od posljednjeg samita Alijanse u septembru 2014. u Velsu, NATO je preduzeo najveće ojačanje svojih odbrambenih sposobnosti još od Hladnog rata, podstaknut pogoršanjem odnosa sa Rusijom i širenjem ISIL-a.

“Alijansu smo učinili bržom, jačom i spremnijom. Sad treba da preduzmemo naredne korake”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg i američki državni sekretar John Kerry ocijenili su nedavno u Briselu kako je NATO postao još važniji nakon odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Kerry očekuje da, kao rezultat Brexita, NATO još jače napreduje te je dodao da Alijansa donosi neku izvjesnost “u vrijeme neizvjesnosti u Evropi”.

AWACS avioni bi trebali stabilizirati zračni prostor i spriječiti obaranja aviona.

Izvor: Agencije