NATO prebacuje 200 vojnika, pomažu jačanju iračke vojske

NATO se 2018. složio da pokrene misiju obuke u Iraku, u koju je bilo uključeno gotovo 500 vojnika (EPA)

Zemlje članice NATO-a pripremaju se prebaciti više od 200 osoba, koje obučavaju iračku vojsku i rade s međunarodnim snagama koje se bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku, u vlastitu misiju koja bi pomogla u jačanju iračke vojske.

To je dio akcije koja je odgovor na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da američki saveznici urade više za Bliski Istok, rekli su visoki zvaničnici.

O tom koraku, koji u suštini predstavlja prelazak trupa iz koalicije protiv ISIL-a pod kontrolu NATO-a, razgovarat će u srijedu ministri odbrane zemalja članica vojne alijanse u Briselu, kada će biti riječi i o tačnom broju vojnika, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

“Postoji nekoliko područja u kojima se obuka zaista preklapa”, rekla je novinarima ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Kay Bailey Hutchison.

NATO se 2018. složio da pokrene misiju obuke u Iraku, u koju je bilo uključeno gotovo 500 vojnika, a cilj je bio jačanje oružanih snaga zemlje kako bi se uspješnije borile protiv oružanih grupa.

Ubistvo generala i povećanje tenzija

NATO-ova operacija, međutim, zaustavljena je prošlog mjeseca nakon što je u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani, a iračka vlada i parlament zahtijevali da strane trupe napuste teritoriju Iraka.

Kako su se tenzije povećavale, Trump je insistirao na tome da Alijansa mora učiniti više u regiji, ali evropski saveznici i Kanada nisu toliko zainteresirani da rasporede trupe.

Iako nije spominjala cifre, Hutchison je rekla da je plan NATO-a da proširi operaciju obuke na više iračkih baza.

Zvaničnici su izjavili da će vjerovatno nekoliko stotina vojnika preći u misiju za obuku NATO-a i raditi izvan baza u centralnom Iraku, a ukupan broj vojnika iz zemalja NATO-a koji djeluju u Iraku ostao bi isti.

Izvor: Agencije