NATO o presudi: Protivimo se pokušajima narušavanja institucija

Optuženi za pokušaj državnog udara osuđeni su na ukupno 67,5 godina zatvora (EPA)

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je, komentirajući izricanje presude u slučaju “državni udar” u Crnoj Gori, da “svaka država ima suvereno pravo birati svoje političke i sigurnosne aranžmane” te do dodala kako se Alijansa “protivi svim pokušajima da se poremete demokratske institucije”.

“Svako vanjsko uplitanje i podrivanje naših demokracija je potpuno neprihvatljivo”, rekla je Lungescu, prenosi podgorička Pobjeda.

Reagirao je i američki State Department, navodeći kako je presuda “jasna pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne neovisne europske nacije”.

“Otkad je osujećen pokušaj puča […] koji je podržala Rusija, Crna Gora je poduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku obitelj, naročito priključenjem NATO-u 2017. godine”, navodi Morgan Ortagus, glasnogovornica State Departmenta, a prenosi Glas Amerike.

Sjedinjene Američke Države, nastavlja, “ponosne su što imaju Crnu Goru za saveznicu” i nastavit će podršku “u naporima da jača vladavinu pravu, zaštiti slobodu medija i dalje provodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Europsku uniju”.

Prethodno se, putem Twittera, oglasilo i američko veleposlanstvo u Podgorici navodeći na dan izricanja presude da je to “povijesni dan za vladavinu prava u Crnoj Gori”.

Višegodišnje kazne

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je u četvrtak krivim sve optužene za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. listopada 2016. godine.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji se nalaze u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori, osuđeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora, zbog organiziranja kriminalne skupine koja je, po optužnici, namjeravala upasti u Skupštinu Crne Gore i zarobiti ili ubiti tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Nekadašnji zapovjednik srpske žandarmerija Bratislav Dikić osuđen je na osam godina zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju terorističkog napada i nasilnog svrgavanja vlasti.

Dvojica srpskih državljana, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje Srbija nikada nije izručila Crnoj Gori, osuđeni su na po sedam godina zatvora.

Imaju pravo žalbe

Oporbeni političari Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.

Istom presudom obuhvaćeni su i srpski državljani Miloš Jovanović, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević koji su osuđeni na kazne zatvora od godinu i šest mjeseci do tri godine zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena na uvjetnu kaznu.

Nitko od optuženih nije priznao djela za koja se tereti, već su navode optužnice okarakterizirali apsurdnim, montiranim političkim procesom.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi i svi osuđeni imaju pravo žalbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije