NATO: Koalicija mora obučavati iračku vojsku

U Americi se održava dvodnevni sastanak ministara odbrane država koje čine koaliciju protiv grupe ISIL. Poruka službenog Washingtona je da će osim vojne pobjede, mir u regiji i potpuno iskorjenjivanje ISIL-a zahtijevati i druge vrste angažmana.

Sastanak se održava u vojnoj bazi nadomak Washingtona.

Riječ je o redovnom sastanku koalicije, a američki zvaničnici kažu da je naredna faza kampanje protiv ISIL-a u Iraku glavna tema razgovora.

“Zajedno ćemo raditi na tome da osiguramo da naši partneri na terenu imaju sve što je potrebno, ne samo za borbu, već i za obnovu i upravljanje njihovim teritorijama”, rekao je Ash Carter, ministar odbrane SAD-a.

U izjavi za Al Jazeeru, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako želi da države članice obuče i savjetuju iračku vojsku i lokalne sigurnosne snage. 

“Dugoročno i održivo rješenje za regiju se ogleda u tome da omogućimo vojnim snagama u regiji da se zaštite i bore protiv ISIL-a, odnosno da stabiliziraju njihove države”, kazao je Stoltenberg.

Humanitarna kriza

Ali, analitičari upozoravaju da se na ovaj skup ne treba gledati kao na ratno vijeće.

“Smatram da je prije riječ o pozivu na saradnju. Iako koalicija bilježi značajne uspjehe u borbi protiv ISIL-a u Iraku, 53 posto teritorije koju ova grupa kontroliše nalazi se u dijelu zemlje koji se kontinuirano protivi centralnoj Vladi u Bagdadu”, rekao je Nicholas Heras iz Centra za novu američki sigurnost.

Istovremeno, u State Departmentu, ministri vanjskih poslova pokušavaju prikupiti sredstva za humanitarnu pomoć najugroženijim. 

„Svaka pobjeda na terenu povećava humanitarnu krizu. Utjecaj krize na budućnost Iraka se ne smije zanemariti. Deset miliona Iračana je trenutno ugroženo. Do kraja godine bit će pogođeno ukupno 13 miliona ljudi“, kazala je Lise Grande, zamjenica specijalnog predstavnika UN-a u Iraku.

“Ono po čemu se ovaj sastanak koalicije protiv ISIL-a izdvaja je da su, osim tehničko-vojnih pitanja, ministri odbrane razmatrali šta nakon završetka rata. U svakom slučaju, SAD i njegovi partneri nastoje izbjeći greške iz rata u Iraku i iznaći način kako doći do mira“, javlja reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan.

Izvor: Al Jazeera