NATO bi mogao prilagoditi raketni odbrambeni štit

SAD i NATO saveznici žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 (Ministarstvo odbrane Rusije)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg u srijedu nije isključio mogućnost da bi taj vojni savez mogao prilagoditi svoj raketni odbrambeni štit kako bi se suprotstavio potencijalnoj prijetnji koju predstavlja novi ruski raketni sistem.

U februaru su Sjedinjene Američke Države počele šestomjesečni proces povlačenja iz međunarodnog Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa – INF iz 1987. godine, koji je dogovoren sa tadašnjim Sovjetskim savezom, insistirajući da ruske rakete SSC-8 krše taj pakt, javio je AP.

Ministri odbrane NATO-a sastali su se u Briselu kako bi razmotrili opcije koje su im na raspolaganju.

Na pitanje da li bi NATO mogao koristiti štit vrijedan više milijardi dolara protiv ruskih raketa SSC-8, Stoltenberg je rekao kako neće otkriti tačno ono što će uraditi, jer su još fokusirani na to kako mogu nagovoriti Rusiju da se ponaša u skladu sa sporazumom.

Više američkih aviona nad Evropom

Sjevernoatlantska alijansa pozvala je u utorak Rusiju da uništi novi raketni sistem prije krajnjeg roka u augustu i sačuva sporazum po kojem su nuklearne bojne glave smještene na kopnu van Evrope, ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom Saveza u regiji.

“Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, ali ne vidimo znakove da to i namjerava”, kazao je Stoltenberg u utorak.

Nije ulazio u detalje, ali diplomati kažu kako će ministri odbrane razmotriti da nad Evropom leti više američkih borbenih aviona sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, da bude više vojne obuke te da se premjeste američke pomorske rakete.

Sjedinjene Američke Države i njeni NATO saveznici žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva do sada odbijala učiniti.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Washington da traži utrku u naoružavanju.

Izvor: Agencije