Oglasi

Nastavljen bojkot nastave u Konjević Polju

Roditelji bošnjačkih osnovaca iz Konjević Polja i dalje traže uvođenje nacionalne grupe predmeta po progamu iz FBiH
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić obratio se roditeljimaAl Jazeera

Bošnjačka djeca nastavljaju bojkot nastave u Konjević Polju kod Bratunca u Bosni i Hercegovini, koji je započeo u ponedjeljak, a umjesto njih pred školom se okupljaju roditelji.

Roditelji traže uvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta po planu Tuzlanskog kantona iz bh. entiteta Federacija BiH, te ravnopravno učešće u Vijeću roditelja. No, Ministarstvo obrazovanja entiteta Republika Srpska tvrdi kako nema sredstava za zapošljavanje, u tom slučaju, nužnih novih kadrova.

Također, roditelji zahtijevaju da se riješi i pitanje opskrbe škole vodom. Ukoliko uskoro ne bude ponuđeno neko rješenje, prijete da će svoju djecu prebaciti u osnovnu školu u Potočare pokraj Srebrenice.

Podrška roditeljima

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je posjetio roditelje pred školom, izrazio je razumijevanje za njihove stavove te pozvao nadležno Ministarstvo da se uključi.

„Ono što sam čuo od roditelja jeste da ostaju pri ranijim stavovima. Lično mislim da su oni utemeljeni na Ustavu i Zakonu obrazovanju RS-a. Mislim da je krajnje vrijeme da se ministar pojavi u ovoj školi i razgovara s roditeljima. Ja koristim ovu priliku da ga pozovem i da s roditeljima traži rješenje. Žalosno je da direktor nije bio na ovom sastanku“, kaže Salkić.

Međutim, direktor Osnovne škole „Petar Kočić" Savo Milošević kaže da niko nije osporio pravo na izbor programa.

„Nikada niko nije osporavao niti osporava i dalje da roditelji učenika od prvog do petog razreda tzv. nacionalnu grupu predmeta izučavaju po programu koji žele, konkretno po programu Tuzlanskog kantona“, rekao je Milošević.

Uvođenje nacionalne grupe predmeta predviđeno je sporazumom između dva bh. entiteta iz 2002. Nepoštivanje tog dogovora izazvalo je bojkot nastave dijela đaka u Republici Srpskoj u školskoj godini 2013-2014.

Izvor: Al Jazeera