Oglasi

Nastava o klimatskim promjenama obavezna u Italiji

Italija će prva na svijetu uvrstiti učenje o održivosti i klimatskim promjenama u obavezni školski program.
Učenici koji budu učestvovali u klimatskim protestima 'Petak za budućnost' neće dobijati neopravdane izostankeEPA-EFE

Italijanski ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti izjavio je kako će sedmični časovi o klimatskim promjenama postati obavezni za učenike državnih osnovnih i srednjih škola.

On je na Twitteru objavio kako će Italija prva na svijetu uvrstiti učenje o održivosti i klimatskim promjenama u obavezni školski program, prenosi Beta.

Učenici će te časove pohađati od prvog razreda do završetka srednje škole.

Ministar je na početku školske godine rekao kako učenici koji budu učestvovali u klimatskim protestima "Petak za budućnost" neće dobijati neopravdane izostanke za časove izgubljene tog dana.

Odnos prema tradicionalnim predmetima

Fioramonti je član Pokreta Pet zvjezdica, dodaju agencije.

Ovaj bivši univerzitetski profesor ekonomije naveo je kako će i tradicionalni predmeti, poput geografije, matematike i fizike, također biti izučavani iz perspektive održivog razvoja.

"Cijelo Ministarstvo [obrazovanja] se mijenja kako bi održivost i klima bili u središtu obrazovnog modela. Želim da italijanski obrazovni sistem bude prvi obrazovni sistem koji stavlja okoliš i društvo u centar svega što učimo u školi", naveo je Fioramonti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.