Nastava bi u Federaciji BiH mogla početi 15. septembra

Epidemiološka situacija nije potpuno stabilna, tvrde u Kriznom štabu (Fena)

Naš prijedlog je da školska godina ne počne 1. septembra, nego da se odgodi za 15 dana, izjavio je u četvrtak član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Goran Čerkez.

Naglasio je da su u Federaciji produžene mjere koje su donesene u prethodnom periodu, prenosi Anadolija.

“Danas smo razgovarali i o školama… Sutra [petak] imamo sastanak s kantonalnim ministarstvima u Konjicu, gdje ćemo zajednički donijeti zaključke i gdje ćemo zajednički razmotriti. Jedan od naših prijedloga je da školska godina ne počne sa 1. septembrom, nego da idemo od 15. [septembra]”, kazao je Čerkez na konferenciji za novinar u Sarajevu.

Naglasio je da još uvijek epidemiološka situacija nije potpuno stabilna te je važno da se ne unosi dodatni rizik koji bi pogoršao stanje.

Importi virusa iz Hrvatske

Iz podataka, kako je naveo Čerkez, vidljivo je da su cijelo vrijeme kontrolirali epidemiološku situaciju.

“Uspjeli smo staviti pod kontolu klastere i upravo se dešava ono što smo rekli, da ćemo ulaskom u ovaj dio mjeseca pokušati stablizirati situaciju i dalje, te da je redovno nastaviti pratiti”, naveo je Čekez, prenosi Fena.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima importe korona virusa iz Hrvatske, sa Jadranskog mora, te da su to dijelom ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makarskoj.

“Cilj nam je da i dalje idemo u stabilizaciju i pokušamo mirnije dočakati jesen, koja će biti izazov”, kazao je Čerkez.

Izvor: Agencije