Oglasi

NASA objavila kraj rada robota Opportunity na Marsu

Pješčana oluja je spriječila da stižu sunčevi zraci potrebni za punjenje baterija robota koji se na planetu nalazi od 2004. godine.
Oportunity je prešao više od 45 kilometara pre nego što je prestao slati signale poslije pješčane olujeAFP

Američka svemirska agencija - NASA potvrdila je da je njihovo robotsko vozilo Opportunity, koje se nalazi na planetu Mars od 2004. godine, s kojim je komunikacija prekinuta od juna prošle godine, definitivno van pogona.

"Proglašavam misiju Opportunity završenom", rekao je naučnik NASA-e Thomas Zurbuchen na konferenciji za novinare u laboratoriji u Passadeni u Kaliforniji.

Direktor NASA-e Jim Bridenstine kazao je da je to za slavlje, pozivajući se na dužinu misije i njen doprinos saznanjima o historiji Marsa, prenosi Beta.

Šef programa John Callas objasnio je da je misija prvobitno trebala trajati tri mjeseca.

'Zbogom je teško reći i mašini'

Inženjeri su znali da će kraj doći jednog dana, ali nisu mogli zamisliti da će trajati toliko dugo.

"Iako je to mašina, teško je reći zbogom, dirljivo je", rekao je on.

Kontrolori leta u NASA-i čekali su poruku od rovera Opportunity od 10. juna prošle godine, kada je kontakt izgubljen, uslijed naglog jačanja oluje krajem maja.

Pješčana oluja je spriječila mjesecima da stižu sunčevi zraci potrebni za punjenje baterija robota.

U posljednjih osam mjeseci NASA je poslala više od hiljadu poruka i naredbi u pokušaju da probudi robota, a posljednji pokušaj je bio u utorak navečer.

"Ništa nismo čuli kao odgovor, tako da je trenutak da se oprostimo", kazao je Callas.

Opportunity nadmašio Spirita

NASA je lansirala rovere Opportunity i Spirit 2003. godine da ispituju marsovske stijene i tlo.

Spirit ne radi nekoliko godina, dok je Opportunity nastavio istraživati znatno duže od očekivanog roka trajanja.

Opportunity je sletio na Mars 24. januara 2004. godine i zabilježio da je prešao više od 45 kilometara pre nego što je prestao slati signale posle pješčane oluje u junu 2018. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.