NASA će prvi put od 2011. lansirati astronaute na ISS

Raketa Falcon 9 bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi (EPA)

NASA i SpaceX su odabrali 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) iz SAD-a od 2011.

“NASA će 27. maja ponovo američkim raketama lansirati američke astronaute s američkog tla”, napisao je na Twitteru čelnik svemirske agencije Jim Bridenstine, prenosi Hina.

Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya u svemirskoj letjelici Crew Dragon koju je izradio SpaceX će prema ISS-u ponijeti raketa Falcon 9. Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

Test transportnog sistema

“Ova misija će utvrditi ispravnost transportnog sistema SpaceX-a, uključujući lansirnu rampu, raketu, svemirsku letjelicu i operabilne kapacitete. Ovo će također biti prvi put da će astronauti NASA-e testirati sisteme svemirske letjelice u orbiti”, priopćila je NASA.

ISS se nalazi u orbiti na oko 400 kilometara iznad Zemlje i na njemu se uglavnom izmjenjuju američke i ruske posade koje provode naučna istraživanja.

Od 2011., ruske kapsule Sojuz su bile jedini način prevoza astronauta na ISS i natrag na Zemlju, pošto je bila prizemljena flota američkih raketoplana.

Izvor: Agencije