Narko-kartel opustošio kvartove Montereja

Nasilje i rat protiv droge uništili su jedan od najvećih meksičkih gradova – Monterej. Nekada bogate četvrti pune života, sada su prava mjesta duhova u kojima kartel Zetas vodi operacije trgovine drogom. Među njima je i poznati historijski centar grada.

U Nueva Luni, jednom od najstarijih i posljednjih preostalih restorana u historijskom centru Montereja, niko ne priča o ubistvima i otmicama.

“Veoma je teško. Vidjeli smo mnoge stvari. Srećom, ovdje nema nikoga osim nas… ne znam kako”, govori Nancy James, suvlasnica restorana Nueva Luna.

Reketiranje vlasnika

Zgrade i ulice iz 19. stoljeća napuštene su. Nema ni 10.000 ljudi koji su se ranije svakog vikenda tu okupljali.

Nekada bogata četvrt, danas je pusta. Prije samo dvije godine, u njoj se vodilo četvrdeset  privatnih biznisa a preživjelo ih je tek osam. Ostale je uništio kartel Zetas, koji je reketirao vlasnike i prisiljavao ih da za njih prodaju drogu.

Napad na bar Iguana označio je kraj četvrti kao centra noćnog života. Ali prijetnje građanima nisu prestale, čak ni nakon zatvaranja barova.

Već 16 godina, Laura Guerra  i njen suprug vode lokalnu antikvarnicu.

Laura se davno zaljubila u ovu četvrt.

“Ulice su bile popločane, sa starim klupama i prelijepim svjetiljkama zbog kojih je četvrt veličanstveno izgledala, kad god bi padala kiša”, priča Laura.

Ali sve se iznenada promijenilo prije dvije godine.

“Moj suprug je dobio poziv u kojem su tražili da im platimo i prijetili da će nas ubiti ako to ne učinimo.”

Sedamdesetogodišnja Alma Garcia, koja se preselila ovamo prije gotovo četiri decenije, kaže da, zbog straha, više ne uživa u posjetama unučadi.

Lokalni hit u kvartu

“Preplašena sam. Ponekad čujem eksplozije i ne znam je li riječ o vatrometu ili pucnjima.”

Ipak, i Alma i Laura odbijaju napusti četvrt, nadajući se da će jednog dana sve biti kao prije.

U restoranu Nueva Luna, salsa bend izvodi lokalni hit: “Ko zna šta će se sutra desiti”, pjevaju, “da li ćemo biti zajedno ili će svijet nestati.”

Pitanje na koje niko od stanovnika ovog grada, zahvaćenog nasiljem, ne može odgovoriti.

Izvor: Al Jazeera