Napadnuti povratnik: Uhvatio me za vrat i udarao šakom

'Vjerujem da će policija i tužilaštvo odraditi svoj dio posla kako treba, a žalosno je što nam se ovo dešava', govori Hodžić dan nakon napada (Anadolija)

“Nisam u početku ništa shvatio ozbiljno i mislio sam da se meni nepoznat mladić [Renato Marjanović] zapravo šali kad mi je rekao da skinem grb Bosne i Hercegovine… a onda mi je prišao s leđa, uhvatio me za vrat i tri puta udario šakom u glavu”, ispričao je novinarima Azrin Hodžić, povratnik u Kozarac, što se događalo na odlagalištu sekundarnih sirovina u Prijedoru.

Hodžića je prvo verbalno, a onda i fizički napao Renato Marjanović, zbog čega je napadača uhitila prijedorska policija.

“Od tih udaraca sam pao na koljena, ali sam se brzo pridigao, uhvatio napadača oko struka i odgurnuo ga od sebe. U tom trenutku sam opipao neki tvrd predmet i pomislio da za pojasom ima pištolj ili nož. Munjevitom brzinom sam razmišljao šta da radim i odlučio sam da budem smiren”, priča Hodžić.

Marjanović je zatražio od Hodžića da skine grb Bosne i Hercegovine s prikolice kojom je dovezao sekundarni otpad, a onda ga je napao i fizički, vidjevši da ga Hodžić nije poslušao.

“Rekao sam mu da ću skinuti grb. Uzeo sam šrafciger i počeo ga skidati, a on je već bio počeo trgati i ceradu i grb, prije nego što me udario. Natjerao me da se izvinim prijedorskim Srbima zbog grba i rekao da, ako u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ne stoji srpska zastava, neće ni grb Bosne i Hercegovine biti u Prijedoru. Morao sam obećati da ga više neću stavljati, a on je sve snimao mobilnim telefonom. Nakon toga se smirio i čak mi rekao, ukoliko me neko bude dirao i pravio mi probleme, da se njemu obratim da me zaštiti”, prepričao je Hodžić.

Prijetio i Hodžiću i radnicima

Sve je nakon napada prijavio i detaljno ispričao prijedorskoj policiji, navodeći da je Marjanović nakon svega prijetio i radnicima otpada i njemu da će im, “ukoliko ga prijave, zaklati porodicu”.

Marjanović je sve što je snimio kamerom na telefonu objavio i na svom profilu na Facebooku.

Hodžić kaže da na otpadu također postoji videonadzor i da je napad zabilježen  na snimku. Ne poznaje napadača i kaže kako mu “nije nimalo jednostavno jer se nikad ne zna šta je ko spreman učiniti”. 

“Ljudi mi danas govore za njega da je inače nasilan, a ja ga zaista ne znam od ranije. Ni sa kim nisam do sada imao problema. Vjerujem da će policija i tužilaštvo odraditi svoj dio posla kako treba, a žalosno je što nam se ovo dešava. Mi živimo svi u Bosni i Hercegovini i zašto nekom smeta grb Bosne i Hercegovine?”, pita se Hodžić. 

Prijedorska policija kasnije je potvrdila da je uhitila Marjanovića zbog postojanja osnova sumnje da je “na otpadu sekundarnih sirovina u Prijedoru počinio krivična djela: zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, te tjelesne povrede na štetu tridesetdevetogodišnjeg A. H. iz Prijedora”.

Izvor: Agencije