Napadnuti povratnik: Osvijestio sam se na cesti s urezanim ‘četiri S’

Nermin Hanifić, povratnik kod Kotor-Varoši u bh. entitetu Republika Srpska, i sada je u šoku nakon nedavnog napada. Osvijestio se na cesti krvav i izudaran, s urezanim ranama na tijelu, sa znakom u obliku četiri ćirilična slova S.

Policijska istraga još traje. Čeka se utvrđivanje činjenica i motiva za ovaj brutalan čin, koji je u dijelu javnosti ocijenjen kao zločin iz mržnje te etnički i vjerski motivirano nasilje.

“Bio sam krvav”, prepričava Hanifić napad dok pokazuje rane i urezana slova na stomaku.

Kaže da ne zna ko su tri maskirana napadača, niti zašto je bio meta napada. Iako je sa sobom imao veću količinu novca, nisu ga opljačkali, a tvrdi prvo je na to pomislio.

“Noć… Blinkala mi je baterija. Usporio sam. Prilazeći. vidio sam da lice, maskirano jedno, drži pištolj i bateriju. Sa strane još dva, kraj ceste. Ustavio sam vozilo. Prišao mi je ovaj s pištoljem, otvorio vrata i rekao: ‘Van!’ Ja sam izašao i stao pored vozila. Osjetio sam udarac u potiljak.”

‘Političari sve gužvaju’

I dok traje utvrđivanje činjenica, nakon čega će se odrediti o kojem krivičnom djelu se radi, mještani ovog povratničkog naselja pod snažnim su utiskom terora prema njihovom komšiji. U Vrbanjcima ne pamte sličan slučaj, kažu da se svi dobro slažu, bez obzira na nacionalnost.

“Do sada nije bilo incidenata. To do sada nije bilo”, kaže jedan stanovnik.

“Dobro za sada sve. Ako samo ovako ostane i dalje. Kako ovi političari naši, oni to sve gore gužvaju, a mi obični ljudi ništa”, dodaje drugi mještanin.

Na ovaj strašni čin reagirao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, tražeći da se napad što prije istraži te stane ukraj zastrašivanju povratnika.

“Koja god je osoba u pitanju u ovom slučaju, i bez obzira na njenu nacionalnost, povrede koje su nastupile iziskuju ozbiljnu analizu cjelokupnog sigurnosnog sistema u ovom bh. entitetu te stanja i položaja njenih građana. Očekujem hitnu reakciju policije i da pokaže svoju efikasnost i u situacijama kada su Bošnjaci napadnuti i kada im se čini nepravda, a ne samo kada treba Bošnjake proganjati za nešto što neko misli da bi oni učinili”, kazao je Salkić.

Zaštiti povratnike

Za koaliciju “Prvi mart” ovaj napad je etnički ili vjerski motivirano nasilje te traže zaštitu povratnika. U policiji samo potvrđuju da vode istragu.

“O svim okolnostima događaja obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se preduzmu sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere navoda i utvrđivanja činjeničnog stanja, a u skladu sa kojim će se odrediti o kojem krivičnom djelu se radi”, navode iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

“Potraga za napadačima još traje. Za sada niko nije priveden ili uhapšen. U Vrbanjcima kažu kako se nadaju da će slučaj uskoro biti riješen, da se nešto slično nikome ne bi ponovilo”, izvještava reporterka Al Jazeere, Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera