Napadi i vladine mjere blokirali Sinaj

Od sredine 2013. u napadima oružanih grupa na Sinaju ubijene su stotine vojnika i policajaca.

Uzvratne mjere sigurnosti na poluotoku donijele su nove probleme, poput nestašice goriva.

Vlasti su produžile tromjesečno vanredno stanje, koje podrazumijeva i policijski sat te saobraćajna ograničenja, što stanovništvu na Sinaju dodatno zagorčava život.

Kilometarske kolone su svakodnevna pojava, a čeka se na gorivo.

“Već neko vrijeme se suočavamo sa nestašicom goriva u cijeloj zemlji. Uz to, ovdje su nam daleko rezervoari na Suecu, ograničen je broj vozila, a tu je i sigurnosni problem. Nema dovoljno ni trajekata”, kaže Nour Gerbana, vlasnik benzinske pumpe.

Sinaj je u saobraćajnoj blokadi, odsječen zbog opasnosti od napada oružanih grupa.

Osam sati čekanja u koloni

Vanredno stanje dovelo je do potpune obustave kamionskog prijevoza u dva grada: Rafi i Sheikh Zuweidu. Stoga su benzinske pumpe u susjednom Arishu meta svih vozača iz regije.

“Čekam u koloni već osam sati. Iza mene ljudima predstoji jednako toliko čekanja, ali će ih uhvatiti policijski sat. Cjelodnevno čekanje za 20 litara goriva, koliko je ograničenje po vozilu. Neki se snalaze na crnom tržištu, koje je brzo, ali skupo i nesigurno”, kaže vozač taksija Ahmed.

“Polovina onoga što oni prodaju je voda. Napune pola rezervoara vodom, tako da ni crno tržište nije rješenje. Ne znamo šta činiti. Ovako ne možemo ni raditi ni živjeti, niti išta poduzeti”, žali se Hussein Al-Shenawy, stanovnik Arisha.

U kilometarskim kolonama čeka se i na trajekte, za prelazak Sueckog kanala, jer je most kojim je poluotok povezan s ostakom zemlje zbog sigurnosti zatvoren.

Napadi pobunjenika i uzvratne rigorozne mjere države otežali su život građanima poluotoka, koji sumnjaju u skori kraj krize.

Izvor: Al Jazeera