Oglasi

Napadač iz Christchurcha optužen za terorizam

Brenton Tarrant se suočava s optužbom za 51 ubistvo i 40 pokušaja ubistva te učešće u terorističkom aktu.
Naredno ročište zakazano je za 14. juni, kada bi se putem videolinka Brenton Tarrant trebao izjasniti o kriviciReuters - Arhiva

Napadač na dvije džamije u Christchurchu Brenton Tarrant optužen je za sudjelovanje u terorističkom aktu, priopćila je novozelandska policija.

Optužba predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora ako bude osuđen i bit će ispit za novozelandske zakone o terorizmu donesene 2002. godine.

Policija je priopćila da je 28-godišnjem Australcu dodana još jedna optužba za ubojstvo, jer je ranije ovog mjeseca preminuo turski državljanin koji je bio teško ranjen u napadu.

Tarrant se sada suočava s optužbom za 51 ubojstvo i 40 pokušaja ubojstva.

Pred sudom se treba pojaviti idućeg mjeseca, navodi Reuters.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Tarrant se nije izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz jamčevinu.

Najveće masovno ubistvo na Novom Zelandu

Napad koji se dogodio 15. ožujka bio je najveće masovno ubojstvo vatrenim oružjem koje je jedna osoba ikada počinila na Novom Zelandu.

Tarrant je prvo ušao u džamiju Al Noor u vrijeme molitve te je otvorio paljbu.

Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije.

Sa sobom je imao najmanje šest pušaka.

Potom je sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood, u kojoj je nastavio masakr.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojem je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.