Oglasi

Napad 'zapadnih' snaga na bazu u Somaliji

Izvori Al Jazeere navode da bi američke snage mogle biti uključene u napad na bazu Al-Shababa u somalskoj luci.
Al-Shabab je preuzeo odgovornost za smrtonosni napad na trgovinski centar Westgate u NairobijuAP

Specijalne "zapadne" snage napale su u noći s petka na subotu važnu bazu grupe Al-Shabab u somalskoj luci Barawe, izjavio je lokalni dužnosnik Al-Shababa, ustvrdivši da je napad propao.

"Neprijatelji Allaha opet su pokušali iznenaditi zapovjednike mudžahedine napadom noću koristeći vojni helikopter, ali smo im dali lekciju i nisu uspjeli", kazao je dužnosnik Muhamed Abu Sulejman.

"Bilo je pucnjave, napadači su bili sa Zapada, a kasnije ćemo otkriti koje nacionalnosti", nastavio je dužnosnik, odbijajući reći ko je tačno bio meta napada.

Sulejman nije spomenuo gubitke na strani Al-Shababa te nije bio ni u mogućnosti reći jesu li pripadnici specijalnih "zapadnih" snaga ranjeni ili ubijeni u sukobima.

Al Jazeerin reporter Peter Greste, koji izvještava iz Mogadišua, rekao je da dužnosnici somalske Vlade i zapadni obavještajni izvori vjeruju da su američke snage bile uključene u napad.

"Ne znamo postoje li drugi vojnici, osim američkih, koji su učestvovali u akciji", kazao je Greste.

Somalijski portal Midinimo piše da su u napadu učestvovala i dva helikoptera.

Ubistva lidera

Agencija Anadolija podsjeća da je u operaciji američke vojske od prije četiri godine u gradu Barawe ubijeno šest militanata, među kojima i jedan od najtraženijih lidera Al-Kaide Salih Ali Salih Nabhan.

Navodi se da je on planirao napade 1998. godine na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, u kojime je život izgubilo više od 250 ljudi.

Al-Shabab, grupa koja je preuzela odgovornost za smrtonosni napad na trgovinski centar Westgate u Nairobiju, pretrpjela je velike vojne neuspjehe u centralnom i južnom dijelu Somalije zadnje dvije godine od snaga Afričke unije i etiopske vojske, koje su intervenirale kao podrška slabim snagama Mogadišua.

No, Al-Shabab kontrolira još velike dijelove ruralnih zona.

Barawe se nalazi na približno 180 kilometara južno od somalskog glavnog grada Mogadišua.

To je jedna od rijetkih luka koja je i dalje pod nadzorom pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.