Nalog za hapšenje zbog incidenta s grickalicama

Cho Hyun-ah dala je ostavku četiri dana nakon incidenta u avionu (AP)

Sud u Seulu izdao je nalog za hapšenje bivše menadžerice aivokompanije u Južnoj Koreji, koja je ranije ovog mjeseca bila na udaru kritika zbog kontroverznog incidenta „serviranja grickalica„ u avionu.

Cho Hyun-ah dala je ostavku na mjesto potpredsjednice za servis posluživanja u avionima Korean Aira, kompanije čiji je predsjednik njen otac, nakon incidenta na letu iz New Yorka 5. decembra.

Tada je ova najstarija kćerka Cho Yang-hoa prislila posadu da avion vrate na kapiju piste i izbacila glavnu stjuardesu zato što je servirala grickalice u kesi, a ne na tanjiru. Cho je kazala da osoblje u avionu nije pratilo procedure za serviranje hrane u prvoj klasi.

Avion sa više od 250 putnika tada je vraćen na pistu, zbog čega je let za Seul kasnio 11 minuta.

“Veliki interes za ovu priču ne dolazi samo iz činjenice da je sve počelo zbog rasprave o grickalicama, nego i zbog toga što to pokazuje hijerarhiju i nejednakost u društvu”, javio je Al Jazeerin reporter Harry Fawcett iz Seula.

Slični incidenti u korporacijama

Lee Ji-Soo iz Centra za poslovna istraživanja rekao je za Al Jazeeru da ovaj slučaj nije jedinstven.

“Ovo je prvi incident koji je toliko zaokupio pažnju javnosti. Međutim, ja gotovo svaki mjesec čujem da se slični incidenti dešavaju u korporacijama”, kazao je.

Cho se ispričala za svoje postupke ispred kamera u prijašnjim pojavljivanjima u javnosti.

Optužbe protiv nje uključuju kršenje sigurnosnih propisa u avijaciji, mijenjanje plana leta i vrijeđanje u avionu, prisilu te smetanje prilikom izvršavanja dužnosti.

Sud je također izdao nalog za hapšenje još jednog direktora Korean Aira, kojem je navedeno samo prezime Yeo, pod optužbom da je zaposlenima naredio brisanje prvobitnog izvještaja o incidentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije