Nakon debate Romney se približava Obami

Romneyev uvjerljiv nastup možda će predsjedničku utrku učiniti uzbudljivijom, smatraju analitičari (EPA)

Američki republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney približio se u anketama sadašnjem predsjedniku i demokratskom kandidatu Baracku Obami, jer je uspješno nastupio na prvoj debati predsjedničkih izbora, vidi se iz rezultata istraživanja agencija Reuters/ Ipsos. 

Romneya sada pozitivno doživljava 51 posto glasača i to je prvi put da je republikanski izazivač u ovoj utrci prešao 50 posto.

Obamina je podrška nepromijenjena: njega pozitivno doživljava 56 posto ispitanika.

Na nekoliko važnih pitanja Romney je u debati u srijedu pobijedio Obamu.

Glasači sada Romneya smatraju boljim izborom za jačanje ekonomije, podsticanje zapošljavanja i upravljanje budžetskim manjkom, kažu rezultati ankete.

Približio se Obami i u pitanjima poreza, socijalnog osiguranja i zdravstvenog osiguranja Medicare za penzionere.

Slab utjecaj debata

Debate uglavnom nemaju velik utjecaj na rezultate izbora, ali Romneyev uvjerljiv nastup možda predsjedničku utrku učini uzbudljivijom, kaže anketar Ipsosa Cliff Young.

“Bude li imao još ovakvih debata, bude li mogao poslati svoju poruku i uvjeriti neodlučne možda bude i promjene, ali za to mu treba još mnogo ovoga”, rekao je Young.

Istraživanje je pokazalo da je Obamina prednost nad Romneyem sa sedam pala na pet posto, s 48 prema 43 procenata, ali doista precizno shvatanje utjecaja prve debate bit će moguće tek za nekoliko dana, kaže Young, zato što je uzrok ispitanika veoma malen i anketa je provedena u kraće vrijeme nego uobičajene ankete Reuters/ Ipsosa koje svakodnevno mjere izglede svakoga kandidata.

Izvor: Agencije